Ford schrapt 12.000 banen in Europa

De autofabrikant heeft het onder meer moeilijk in de belangrijke Britse markt en vreest voor de gevolgen van Brexit.

De ingang van een van de locaties van Ford vlakbij het Franse Bordeaux die zal worden gesloten.
De ingang van een van de locaties van Ford vlakbij het Franse Bordeaux die zal worden gesloten. Foto Regis Duvignau/Reuters

De Amerikaanse autofabrikant Ford saneert zo’n 20 procent van de banen bij zijn Europese divisie. Bij de ingrijpende reorganisatie gaan ongeveer 12.000 banen verloren en verdwijnen voor het einde van 2020 tevens 6 van de 24 productielocaties. Met name Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Rusland worden geraakt, zo maakte het bedrijf donderdag bekend.

In Europa is vooral het Verenigd Koninkrijk een belangrijke markt voor Ford, maar hier is al langer sprake van krimp. Bovendien vreest de automaker nadelige gevolgen van de naderende Brexit.

‘Moeilijke beslissing’

Begin januari werd al duidelijk dat er mogelijk duizenden banen zouden worden geschrapt in Europa. Toen liet het bedrijf reeds doorschemeren dat ingrijpen noodzakelijk werd geacht om weer winstgevend te worden in de regio, maar werden nog geen exacte aantallen genoemd. Medio maart werd vervolgens bekend dat in elk geval vijfduizend banen bij Duitse locaties in Keulen, Saarlouis en Aken verloren zouden gaan.

„Afscheid nemen van werknemers en fabrieken sluiten zijn de moeilijkste beslissingen die we nemen”, schrijft Europees topman Stuart Rowley in een verklaring. „We gaan vooruit en focussen ons op het opbouwen van een duurzame toekomst voor de lange termijn.” De Europese sanering sluit aan bij eerdere ingrepen die Ford deed op zijn Amerikaanse thuismarkt.

Nederlander leidt bedrijfswagentak

Naast deze reorganisatie kondigt Ford ook een nieuwe strategie aan voor Europa. Daarbij wil het bedrijf nieuwe automodellen introduceren en gaan werken volgens een nieuw bedrijfsmodel.

Vanaf juli zijn er drie nieuwe divisies met elk een eigen management; bedrijfswagens, personenauto’s en importmodellen. De afdeling bedrijfswagens in het Britse Dunton zal worden geleid door de Nederlander Hans Schep.