Extreem-rechts

Verdachte van moord op Duitse politicus bekent

De verdachte van de moord op de Duitse politicus Walter Lübcke (CDU) heeft bekend. Dinsdag heeft hij volgens Duitse media toegegeven dat hij de 65-jarige politicus uit Hessen op 2 juni om het leven heeft gebracht, vanwege diens uitlatingen in 2015 over de opname van vluchtelingen. De 45-jarige Stephan E. zegt alleen gehandeld te hebben. Volgens recente publicaties heeft hij dit jaar wel contact gehad met figuren uit het extreemrechtse milieu.

Walter Lübcke was destijds verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen in het noorden van de deelstaat Hessen. Op een informatiebijeenkomst voor burgers bracht hij tegen luide protesten in dat de opvang van asielzoekers past bij de christelijke waarden van Duitsland. „Wie deze waarden niet deelt”, voegde hij daaraan toe, „kan dit land altijd verlaten”. Dat kwam hem op boegeroep en veel doodsbedreigingen te staan.

De verdachte E. stond al tijdens zijn jeugd bekend als gewelddadig. In 1992 stak hij in de toiletten van een station een man van buitenlandse afkomst neer, omdat die hem seksueel uitdagend aangekeken zou hebben. Een jaar later pleegde hij een (mislukte) aanslag met een brandbom op een asielzoekersopvang. De veiligheidsdiensten beschouwden hem lang als gevaarlijk vanwege zijn contacten in extreem-rechtse kring. (NRC)