Duitse autoriteiten arresteren nog twee verdachten vanwege moord politicus

De Duitse politie heeft twee verdachten opgepakt vanwege de moord op Walter Lübcke. Een andere verdachte heeft de moord op de politicus al bekend.

De politicus werd op 2 juni met een schotwond in zijn hoofd gevonden.
De politicus werd op 2 juni met een schotwond in zijn hoofd gevonden. Foto Uwe Zucch/AP

De Duitse politie heeft nog twee verdachten gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord op CDU-politicus Walter Lübcke. Dat meldt onder meer de Duitse krant Süddeutsche Zeitung donderdag. Beiden worden verdacht van medeplichtigheid aan moord.

Voor de moord op Lübcke, die begin juni dood bij zijn huis werd aangetroffen, zit al een 45-jarige verdachte vast, Stephan E. Volgens justitie heeft hij in principe alleen gehandeld. De twee verdachten die donderdag zijn gearresteerd, zijn waarschijnlijk de verkoper van het moordwapen en een tussenpersoon. De 64-jarige Elmar J. zou het wapen hebben verkocht, de 43-jarige Markus H. zou E. met Elmar J. in contact hebben gebracht.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Vandaag: Waarom werd de Duitse politicus Walter Lübcke vermoord?
U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.

Wapenvondst

De arrestaties vallen samen met een reeks huiszoekingen door de Duitse politie in de nacht van woensdag op donderdag. Daarbij zouden vijf wapens zijn gevonden die vermoedelijk aan E. toebehoren. De meeste wapens waren verstopt in de grond bij het huis van E.’s werkgever. Een deel daarvan zou E. al in 2014 hebben verkregen, het moordwapen mogelijk in 2016.

De moord op Lübcke is politiek gemotiveerd. De 65-jarige politicus Lübcke uit Hessen was een tijdlang verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen in de deelstaat. Hij stond bekend als voorvechter van de Duitse immigratiepolitiek. E. bekende woensdag dat hij de christendemocraat om het leven had gebracht vanwege diens uitingen over vluchtelingen.

E. was al langer bij de politie bekend omdat hij zich in extreemrechtse kringen bewoog. Hij werd onder meer veroordeeld voor een (mislukte) aanslag met een brandbom op een asielzoekerscentrum in de jaren negentig.

Volgens het Openbaar Ministerie is het waarschijnlijk dat J. en H. hebben geweten van E.’s extreemrechtse overtuigingen. Ook is het goed mogelijk dat zij een vermoeden hadden dat E. het wapen zou inzetten voor een politiek gemotiveerde moord. Dat Lübcke het beoogde slachtoffer was, zouden zij niet hebben geweten. De politicus werd met een schotwond in zijn hoofd gevonden.