Democraten nemen het tegen elkaar op in eerste TV-debat

Het eerste van twee TV-debatten vormde een kans voor het grote aantal kandidaten om zich te profileren tegenover de koploper, oud-vicepresident Joe Biden.

Senator Elizabeth Warren aan het woord tijdens het debat van Democratische presidentskandidaten, geflankeerd door senator Cory Booker en voormalige Afgevaardigde Beto O'Rourke in Miami, Florida op woensdagavond.
Senator Elizabeth Warren aan het woord tijdens het debat van Democratische presidentskandidaten, geflankeerd door senator Cory Booker en voormalige Afgevaardigde Beto O'Rourke in Miami, Florida op woensdagavond. Foto Mike Segar / Reuters

Tien Democratische kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap zijn woensdagnacht de strijd met elkaar aangegaan om de nominatie om het volgend jaar op te nemen tegen Donald Trump. Het was het eerste grote televisiedebat van de campagne voor 2020.

De tien gegadigden, onder wie de senatoren Elizabeth Warren en Cory Booker, voormalig Afgevaardigde Beto O’Rourke en oud-minister van Huisvesting Julian Castro, debatteerden in Miami over thema’s als gezondheidszorg, immigratie en de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran.

Donderdagavond nemen tien andere kandidaten het tegen elkaar op. Dan zijn onder anderen oud-vicepresident en koploper in de peilingen Joe Biden, de senatoren Bernie Sanders en Kamala Harris en burgemeester Pete Buttigieg van South Bend (Indiana) aan de beurt.

Lees ook: Het speelveld van de Democraten is overvol en ligt volledig open

De debatten vormen een kans voor het grote aantal kandidaten, van wie sommigen nauwelijks bekend zijn, om zich te profileren tegenover Biden en zijn directe uitdagers, Sanders en Warren. Ook zijn ze een forum voor een richtingenstrijd binnen de partij tussen een felle linkse koers, zoals Warren en Sanders willen, en een meer gematigde koers, zoals Biden voorstaat.

Fundamentele mensenrechten

De progressieve senator Warren uit Massachusetts, de koploper van het veld op woensdagavond, nam het op voor algemene gezondheidszorg. „Gezondheidszorg is een fundamenteel mensenrecht, en ik zal altijd vechten voor fundamentele mensenrechten”, zei ze.

Ook hamerde Warren, die de afgelopen weken terrein heeft gewonnen, op inkomensongelijkheid. Die vormt volgens haar een smet op de economische voorspoed van de VS onder Trump. „Voor wie werkt deze economie nu eigenlijk? Hij draait geweldig voor een steeds dunnere laag aan de top.”

Op het gebied van immigratie spraken de kandidaten hun afschuw uit over de omstandigheden waarin migrantenkinderen worden vastgehouden aan de Amerikaanse zuidgrens, en de beelden van een verdronken vader en klein dochtertje uit El Salvador. Zij kwamen het afgelopen weekend om bij hun oversteek van de Rio Grande, de grensrivier tussen Mexico en de VS.

„Het zien van dat beeld van Oscar en zijn dochter Valeria was hartverscheurend”, zei Castro, minister van huisvesting onder president Barack Obama. „Het moet ons ook allemaal woedend maken.”

Lees ook: Kan Biden de druk van een fel debat aan?

Hoewel de kandidaten uithaalden naar het beleid van de regering-Trump, waren ze over het algemeen terughoudend met aanvallen op hem persoonlijk. Gouverneur Jay Inslee van de staat Washington deed een felle uithaal toen de deelnemers werd gevraagd wat de grootste bedreiging vormt voor de VS in de wereld. „De grootste bedreiging voor de veiligheid van de Verenigde Staten is Donald Trump”, zei hij. Anderen noemden onder meer nucleaire proliferatie en klimaatverandering als ernstige bedreigingen.

Trump, die meekeek vanuit het presidentiële vliegtuig Air Force One onderweg naar Japan voor de G20-top, gaf het debat een korte, negatieve recensie: „SAAI!” schreef hij in kapitalen op Twitter.