Bultjes en jeuk: veel overlast door eikenprocessierups

Het aantal eikenprocessierupsen is dit jaar op veel plaatsen in Nederland verdriedubbeld ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit een recente telling van het Kenniscentrum Eikenprocessierups van de Wageningse universiteit WUR. De haren van de rups kunnen bultjes, hevige jeuk en benauwdheid veroorzaken.

De rupsen komen voor het eerst ook op grote schaal voor op eikenbomen in bossen, zien de onderzoekers. In totaal werden 20.000 bomen onderzocht in Brabant, Gelderland, Noord-Limburg en Amsterdam.

Dat het aantal rupsen in de bossen is toegenomen, komt volgens bioloog Arnold van Vliet van het kenniscentrum doordat de eikenprocessievlinders vorig jaar zijn uitgevlogen tijdens een droge en warme periode. Omdat bossen koeler en vochtiger zijn, zijn dat plekken waar de vlinders graag eitjes afzetten.

De toename van het aantal rupsen zorgt voor meer overlast, ziet Van Vliet. Landelijk zijn er geen gegevens beschikbaar over het aantal overlastmeldingen.

De bestrijding van de beestjes is nu in handen van de gemeenten en landelijke beleidsvoering ontbreekt. Maar gemeenten kampen volgens Van Vliet met onvoldoende bestrijdingscapaciteit, waardoor het probleem nauwelijks in te dammen is. Prioriteit wordt vaak gegeven aan bomen bij schoolpleinen en speeltuinen. (NRC)