Verenigde Staten

Aanklager Mueller gaat toch getuigen over Rusland-onderzoek

De Amerikaanse speciale aanklager Robert Mueller gaat toch getuigen voor het Huis van Afgevaardigden. Hij is gedagvaard om uitleg te komen geven over het rapport dat hij schreef over de inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Daarvan werd een samenvatting gepubliceerd, maar volgens Mueller gaf dat geen complete weergave van het onderzoek. Het rapport werd later vrijgegeven, maar grote delen waren weggelakt. De Democraten eisten publicatie van de volledige tekst en wilden dat Mueller kwam getuigen in het Congres. Dat weigerde Mueller eerst; hij zei niets te kunnen toevoegen aan wat er al in het rapport staat. Nu twee commissies hem hebben gedagvaard, heeft Mueller dus toch ingestemd. De specialeaanklager zal getuigen in een openbare sessie op 17 juli. (NRC)