Curaçaos voetbalelftal voor het eerst in kwartfinale Gold Cup

In 2010 speelde het Curaçaose voetbalelftal de eerste officiële interland tegen Aruba. Nu schrijft het team historie met een plek in de kwartfinale van de Gold Cup.

Door een doelpunt in blessuretijd is Curaçao een ronde verder op de Gold Cup.
Door een doelpunt in blessuretijd is Curaçao een ronde verder op de Gold Cup. Foto Etienne Laurent/EPA

Het Curaçaose voetbalelftal heeft zich dinsdagnacht geplaatst voor de kwartfinales van het Gold Cup toernooi. Jurien Gaari van RKC Waalwijk scoorde in blessuretijd de gelijkmaker (1-1) tegen Jamaica, waarmee Curaçao precies het punt behaalde dat nodig was voor een plek in de volgende ronde. Het is voor het eerst dat Curaçao zich plaatst voor de kwartfinale van een groot voetbaltoernooi.

Curaçao doet pas voor de tweede keer mee aan de Gold Cup, een toernooi voor landen in Midden- en Noord-Amerika. In 2017 verloor het nog alle drie de groepswedstrijden. Ook dit toernooi, waarvan de wedstrijden worden gespeeld in Mexico, de Verenigde Staten en Costa Rica, werd de eerste wedstrijd verloren van El Salvador. Vier dagen later wist Curaçao met 1-0 te winnen van Honduras, waardoor het nog alle kans had op een plek in de volgende ronde. Omdat Honduras dinsdagnacht met 4-0 won van El Salvador was het gelijkspel tegen Jamaica - dat ook doorgaat naar de kwartfinale - precies genoeg.

In de kwartfinale is hoogstwaarschijnlijk de Verenigde Staten de tegenstander. Dat land speelt woensdagnacht tegen Panama en heeft aan een gelijkspel genoeg voor de winst in groep D. De winnaar van groep D speelt tegen Curaçao. Wint Panama, dan is dat land de volgende opponent van Curaçao.

Jong team

Het Curaçaose voetbalelftal bestaat pas sinds 2011. Na een bestuurlijke herindeling van de Nederlandse Antillen werd het Nederlands Antilliaans elftal opgeheven, het eiland Curaçao kreeg daarna zijn eigen team. Kort daarna won Curaçao zijn eerste interland, tegen Aruba (3-0). De huidige selectie bestaat uit spelers die in de Nederlandse eredivisie of eerste divisie spelen, of gespeeld hebben, en spelers die op Curaçao voetballen. Reservedoelman Eloy Room van PSV en middenvelder Leandro Bacuna van Cardiff City zijn basisspelers.

Patrick Kluivert werd in 2015 aangesteld als bondscoach. Mede daardoor kozen meer voetballers in Nederland ervoor om voor Curaçao uit te komen. Doel werd plaatsing voor het WK 2018 in Rusland. Dat lukte bij lange na niet, maar Curaçao steeg onder leiding van Kluivert wel van de 183ste plek naar de top-100 op de FIFA-wereldranglijst. Kluivert stopte in 2016 weer. Remko Bicentini, oud-speler van NEC, volgde hem op. Curaçao is de huidige nummer 79 van de wereldranglijst.