Twee keer levenslang en dertig jaar cel voor liquidaties

De drie leden van de cocaïnemaffia stonden onder andere terecht voor de moorden op Eaneas Lomp en Chahid Yakhlaf in 2015.

De extra beveiligde rechtbank op Schiphol.
De extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Foto Remko de Waal/ANP

Drie leden van de cocaïnemaffia zijn woensdag door rechtbank Gelderland veroordeeld tot twee keer levenslang en dertig jaar cel vanwege hun rol bij twee liquidaties en drie pogingen tot moord. Omar L. en Hicham M. kregen levenslang, Mohamed H. kreeg dertig jaar cel opgelegd.

Het ging om de moorden op criminelen Eaneas Lomp en Chahid Yakhlaf in 2015, waar L. opdracht toe heeft gegeven. M. was de schutter bij de twee liquidaties. Eén van de pogingen tot moord was op Nourdine A., in Amsterdam-Nieuw-West in 2016. A. ontkwam doordat het wapen van de schutter haperde.

„Zij lijken gewetenloos. De dood van toevallige omstanders werd op de koop toegenomen,” oordeelt de rechtbank. De moorden zijn illustratief voor het toenemend gebruik van extreem geweld in de onderwereld de laatste jaren.

Het Openbaar Ministerie had drie keer levenslang geëist. Mohamed H. kreeg een lagere straf omdat hij één moord minder pleegde dan M., zo oordeelde de rechter. Verder achtte de rechtbank de liquidaties en pogingen tot moord bewezen. De rechter sprak van „gruwelijke misdrijven”.

PGP-telefoons

Belangrijk bewijs in de zaak waren door de politie ontsleutelde e-mails en berichten uit PGP-telefoons. PGP staat voor Pretty Good Privacy en de telefoons worden criminelen graag gebruikt omdat ze lange tijd onkraakbaar waren. L. gaf hiermee opdracht tot de moorden onder het pseudoniem ‘Suarez’. De politie kon L. aan de berichten linken via in andere e-mails verstuurde privé-informatie.

In 2016 kon het OM beslag leggen op de servers waarop miljoenen berichten van versleutelde mobieltjes werden bewaard. Gekraakte PGP-berichten zijn meermaals doorslaggevend bewijs geweest in rechtszaken tegen leden van de georganiseerde misdaad.

De verdediging ontkende dat de berichten van de verdachten afkomstig waren. Zij stelde dat Suarez een veelvoorkomende bijnaam is in het criminele circuit.

Lees ook: De nieuwe cocaïnebaronnen van Nederland

Liquidaties en vergismoord

Chahid Yakhlaf werd op oudjaarsdag in 2015 door M. en H. doodgeschoten in Kerkdriel. Hij zat op dat moment in een auto samen met zijn broer Chafik en een andere man, Ayoub M. „Het is puur geluk dat er niet meer (dodelijke) slachtoffers zijn gevallen”, stelt de rechtbank.

Eaneas Lomp werd eind 2015 op 27-jarige leeftijd doodgeschoten in Krommenie. L. gaf hiertoe opdracht omdat hij dacht dat Lomp het op hem gemunt had. Aanleiding hiervoor was de ‘vergismoord’, waarin een man met dezelfde auto als L. werd doodgeschoten. Dit moordwapen werd later teruggevonden bij Lomp thuis.