Tientallen doden bij aanvallen in Ethiopië dag na mislukte coup

Na de couppoging van zaterdag in de Amhara-regio in Ethiopië werden een dag later tientallen mensen gedood in een naastgelegen regio.

Veiligheidstroepen afgelopen zondag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abada.
Veiligheidstroepen afgelopen zondag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abada. Foto Mulugeta Ayene/AP

Een dag na de mislukte couppoging in het westen van Ethiopië zijn bij een andere aanval nog eens tientallen mensen gedood en gewond geraakt in een naastgelegen regio. Gewapende mannen zouden dorpen in de Benishangul-Gumuz-regio hebben aangevallen. Een lokale gouverneur zegt volgens persbureau AP dat er ten minste 37 doden zijn gevallen, andere tellingen lopen zelfs op tot meer dan vijftig.

De daders zijn volgens de gouverneur mogelijk aanhangers van de maandag gedode regionale legerleider Asamnew Tsige. Hij wordt door de regering van Ehtiopië verantwoordelijk gehouden voor de mislukte coup van afgelopen zaterdag in de Amhara-regio, ten noordoosten van Benishangul-Gumuz. Daarbij werden onder meer het hoofd van het leger, de regiopresident en de openbaar aanklager van de regio gedood.

Hoger dodenaantal zaterdag

Inmiddels is na onderzoek gebleken dat mogelijk tientallen doden zijn gevallen bij de couppoging. Eerder stond de teller officieel nog op vijf. Regionale media schrijven volgens Reuters over zeker dertien doden. Vermoedelijk waren agenten en andere politiefunctionarissen betrokken bij de couppoging.

Lees ook: Etnische spanning groeit in Ethiopië

Duizenden mensen zijn woensdag de straten op gegaan om de gedode functionarissen te herdenken. Ook werd opgeroepen tot eenheid onder de bevolking. In Bahir Dar, de hoofdstad van Amhara, werden onder meer scherpschutters op daken gepositioneerd om de demonstraties te beveiligen. Ook in Mekele, de hoofdstad van de aangrenzende Tigray regio, verzamelden mensen zich bij het huis van de gedode legerleider Saere Mekonnen.

De Ethiopische premier Abiy Ahmed, sinds vorig jaar aan de macht, pleit voor een nationale eenheid in het land. Die visie stuit echter op verzet van regionale politici. De premier staat bekend als een hervormer en sloot vorig jaar juli vrede met Eritrea om zo een einde te maken aan het twintig jaar durende conflict.