Noorse politie: vermiste vrouw van miljonair vermoord, niet ontvoerd

Hoewel eerder werd gedacht aan ontvoering met economisch motief, denkt de Noorse politie nu dat de vrouw van een van de rijkste mensen in Noorwegen is vermoord.

Anne-Elisabeth Falkevik, de vrouw van een van de rijkste mensen in Noorwegen, is vermoord.
Anne-Elisabeth Falkevik, de vrouw van een van de rijkste mensen in Noorwegen, is vermoord. Foto vrijgegeven door de familie/EPA

De Noorse politie houdt er rekening mee dat Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, de inmiddels acht maanden vermiste vrouw van een van de rijkste mensen in Noorwegen, om het leven is gebracht. Dat meldt persbureau AP. In de landelijke vermissingszaak werd aanvankelijk uitgegaan van een ontvoering. De politie vermoedt nu dat de vrouw is vermoord en dat een kidnapping in scène is gezet om dat te verbergen.

Criminelen vielen eind oktober het huis van vastgoedbelegger en miljonair Tom Hagen en Anne-Elisabeth Falkevik Hagen binnen. De politie ging er destijds vanuit dat de vrouw hierbij werd ontvoerd. Er was een briefje achtergelaten waarin losgeld geëist werd, anders zou zij worden vermoord. De politie denkt nu dat de vrouw toen al is vermoord, en dat de kidnapping in scène is gezet om dat te verhullen.

De politie komt volgens Noorse media tot die conclusie omdat de vrouw al die tijd geen teken van leven heeft gegeven, ondanks herhaalde verzoeken van de familie daartoe aan de vermeende ontvoerders. De politie voert verder aan dat er slechts twee keer - moeizaam - contact is geweest met de ontvoerders, de laatste keer in februari. Ook zou er opvallend weinig bereidheid zijn bij de ontvoerders het losgeld te innen.

Lees ook: Ontvoerders vrouw steenrijke Noor eisen losgeld in cryptocurrency

Tom Hagen is een van de eigenaren van energiebedrijf Elkraft, dat stroomt levert in heel Scandinavië. Het Noorse tijdschrift Kapital schat zijn vermogen op 1,7 miljard Kronen, omgerekend zo’n 174 miljoen euro. Daarmee staat hij op nummer 172 van de vierhonderd meest rijke Noren.

Noorwegen heeft een van de laagste criminaliteitscijfers ter wereld en staat bekend als een veilig land. Dit soort zaken is dan ook zeer zeldzaam.