Migratie is vooral voor de Democraten giftig dossier

Politiek VS De slechte opvang van migrantenkinderen maakt de Democraten furieus, maar zet de oppositiepartij ook voor het blok.

Een minderjarige migrant verlaat een opvangcentrum in Tijuana, Mexico.
Een minderjarige migrant verlaat een opvangcentrum in Tijuana, Mexico. Foto Guillermo Arias / AFP

Niet één, maar twee migratiewetten heeft het Congres binnen twee dagen aangenomen. Dinsdag werd het ene wetsvoorstel aangenomen in het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten de meerderheid hebben. Woensdag het andere in de door Republikeinen gedomineerde Senaat. Driemaal raden welk voorstel de steun krijgt van het Witte Huis en voor welk voorstel een presidentieel veto dreigt. En dat is niet omdat de Senaatswet (à 4,6 miljard dollar) 100 miljoen méér voor het migratiebeleid uittrekt dan de wet in het Huis.

Kinderen in Amerikaanse detentiecentra voor migranten worden sterk verwaarloosd. Een afschriktactiek, concluderen critici

Beide wetten willen het probleem aanpakken van de toegenomen druk op de Amerikaanse zuidgrens en van de opvang van migranten zonder papieren. In mei werden ruim 144.000 mensen aangehouden omdat ze de zuidelijke grens zonder papieren wilden oversteken. Het heeft geleid tot overvolle detentiecentra, ook doordat asielrechters de toeloop niet aankunnen. Verhalen over de detentiecentra van ooggetuigen (zoals advocaten en volksvertegenwoordigers) hebben verontwaardiging gewekt, vooral over de wijze waarop kinderen zijn vastgezet, gescheiden van hun ouders.

Dit soort informatie over de centra maakt Democratische politici furieus, maar zet ze ook voor het blok. De uitgesproken linkse en invloedrijke afgevaardigde Alexandria Ocasio-Cortez vergeleek de detentiecentra met „concentratiekampen” – en veroorzaakte een boel ophef.

De wet die dinsdag in het Huis is aangenomen, betreft een begroting voor de opvang. Onder druk van de linkervleugel van de Democraten zijn er voorwaarden opgenomen die de opvang moeten verbeteren. Ook moet er een maximale duur komen voor het scheiden van kinderen van hun ouders.

Maar ondanks al zulke waarborgen is en blijft het een begroting die het harde migratiebeleid van president Trump mogelijk maakt. De Democratische leider in het Huis, Nan- cy Pelosi, had daarom al haar overtuigingskracht nodig om partijgenoten achter het voorstel te krijgen – uiteindelijk stemden er vier tegen, onder wie Ocasio-Cortez.

Het laat zien hoe giftig het onderwerp migratie voor Democraten is. De scherpste kanten van Trumps harde beleid afhalen betekent: meewerken met Trump. Niets doen betekent de migranten aan hun lot overlaten.

De president verhoogde vorige week de druk verder door te dreigen met razzia’s op illegaal in de VS verblijvende vreemdelingen in een tiental steden. Hij blies de actie op het laatste moment af en gaf de Democraten twee weken de tijd om samen met hem tot een nieuw migratiebeleid te komen. Vandaar hun wet van dinsdag.

Hoe zwaarbevochten ook binnen de Democratische fractie in het Huis, de wet maakt weinig kans. Nadat de Senaat die wet bij een proefstemming had verworpen, werd een eigen variant, met minder voorwaarden voor de opvangomstandigheden, minder restricties voor de overheid en meer geld voor de uitvoerende diensten, woensdag met een grote meerderheid aangenomen, ook gesteund door Democratische senatoren. Pelosi moet nu iets verzinnen wat aanvaardbaar is voor de Senaat én voor de linkervleugel van haar Huis-Democraten.

(Dit artikel is op 26 juni op 22u15 bijgewerkt nadat de Senaat had gestemd over migratiewetten.)