Recensie

Recensie Muziek

Met liefde gemaakte ode aan jaren 70-rock

Met het fanatisme van de ware rockliefhebber stort Jack White zich telkens op nieuwe projecten. Zijn gelegenheidsgroep The Raconteurs met Brendan Benson was meer dan tien jaar inactief en keert op dit derde album terug met alle antennes gericht op de betere jaren 70-rock. Echo’s van The Guess Who, Badfinger en (in het ruigere segment) Humble Pie weerklinken in melodieuze rocksongs met pakkende gitaarriffs. White en Benson wisselen stuivertje als leadvocalisten, de eerste wat Led Zeppelin-achtiger dan de naar powerpop leunende Benson. De hysterische hakkelrock van ‘Don’t Bother Me’ lijkt nog het meest op Jack White’s recente, experimentele solowerk terwijl ‘Somedays’ herinnert aan de close -harmonypop van Wings en ELO. The Raconteurs laten zich in de kaart kijken bij hun versie van Donovan’s ‘Hey Gyp (Dig the Slowness)’, een klassieker uit de gouden tijd van de Britse bluesrock. Help Us Stranger is met liefde gemaakt en houdt de muziek dicht bij de inspiratiebronnen.