Recensie

Recensie Muziek

Hunkerende Eva op zoek naar identiteit

In de Hof van Eden zegt de slang, wiens lichaam „golft als een zin”, tegen Eva: „Wil je zijn zoals God?” Waarop ze antwoordt: „Oud zijn en een penis hebben? Ik denk het niet, nee.” In de liedcyclus Eve-song van de Amerikaanse componist Jake Heggie, en dichter Philip Litell, blijkt oervrouw Eva wat minder argeloos dan Bijbelboek Genesis doet geloven. Ze is een vrouw met een eigen wil, op zoek naar identiteit, en hunkerend - naar wat, dat is nog de vraag. De jonge sopraan Lilian Farahani geeft Eva’s karakter vorm met de rauwe en sensuele kracht die in muziek en tekst verborgen liggen.

Een andere vrouw dan Rose in At the Statue of Venus, die wacht op een blind date in een museum. Waarom heb ik godsnaam een flanellen broek aan? denkt ze. Evenals Eva wil ze gezien en erkend worden. De oerkracht is verruild voor twijfel, ook in Farahani’s stem, die ook hier indrukwekkend diep onder de huid van haar personage kruipt.