Podcast

Vandaag
26 jun 2019
wo - 26 juni 2019
Vandaag
26 jun 2019
wo - 26 juni 2019
Hoe lucratief was de slavernij nou écht voor Nederland?
   
Deze podcast luister je ook in onze app

Hoe lucratief was de slavernij nou écht voor Nederland?

Hoeveel geld verdiende Nederland aan de slavernij? Meningen genoeg, heldere antwoorden nauwelijks. Tot vandaag. Voor het eerst hebben historici de opbrengsten systematisch geanalyseerd, en wat blijkt: in het jaar 1770 was 5,2 procent van het Nederlandse BBP te danken aan slavernij. En dat, zeggen zij, is een conservatieve schatting.

Correctie (11 juli): Het fragment dat tussen 03:40 en 04:18 hoorbaar is, is afkomstig uit een uitzending van Café Weltschmerz die hier in zijn geheel te bekijken is. De correcte bronvermelding is per abuis weggevallen.

Presentatie
Thomas Rueb
Productie
Mirjam van Zuidam
Montage
Jan Paul de Bondt