Deens minderheidskabinet, jongste premier in de geschiedenis van het land

De sociaal-democratische Mette Frederiksen (41) won begin juni de verkiezingen met haar partij. Ze wordt de jongste premier van Denemarken ooit.

De 41-jarige Mette Frederiksen wordt de jongste premier van Denemarken ooit.
De 41-jarige Mette Frederiksen wordt de jongste premier van Denemarken ooit. Foto Fabian Bimmer/Reuters

Mette Frederiksen wordt de nieuwe premier van Denemarken. Dat maakte de leider van de Deense sociaal-democraten dinsdag bekend. Haar partij zal een minderheidsregering gaan vormen die wordt gesteund door drie andere linkse partijen. De 41-jarige Frederiksen wordt de jongste premier van Denemarken in de geschiedenis van het land.

Frederiksen won begin juni met de sociaal-democraten de verkiezingen. Ook de andere linkse partijen zetten toen een goede uitslag neer. Na bijna drie weken onderhandelen kan Frederiksen nu het regeerakkoord ‘Rechtvaardige richting voor Denemarken’ presenteren. De liberalen van de vorige premier Lars Løkke Rasmussen vormen nu de grootste oppositiepartij. Rasmussen was sinds 2015 aan de macht in Denemarken.

Lees ook: Hoe Denemarken met ‘gettowetten’ wil afrekenen met probleemwijken

Integratiebeleid

In haar verkiezingscampagne sprak Frederiksen veel over de Deense verzorgingsstaat. Zo zei ze onder meer de belastingen voor de financiële sector te willen verhogen. Ook richtte zij zich op een strenger integratiebeleid. Frederiksen wil dat moslimvrouwen meer gaan leven naar Deense normen en sprak over een vluchtelingenquotum. Mede door die sociaal-democratische aandacht voor immigratie viel de rechts-populistische Deense Volkspartij bij de verkiezingen terug van 21 procent naar 9 procent van de stemmen.

Na Finland en Zweden is Denemarken het derde Scandinavische land dit jaar waar na verkiezingen de sociaal-democraten aan de macht zijn gekomen.