Trumpblog

Werden luchthavens bezet tijdens de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog?

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Werden luchthavens bezet tijdens de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog?

Bestonden er in 1775 al luchthavens? Als we de Amerikaanse president Donald Trump donderdagavond moesten geloven wel.

Tijdens zijn speech op Onafhankelijkheidsdag (4 juli 1776) bij het Lincoln Memorial in Washington sprak de president over het jaar van de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd tegen de Britten: „Ons leger bemande de lucht, het ramde de wallen, het nam de luchthavens over, het deed alles wat het moest doen.”

Dat terwijl ruim een eeuw later het eerste vliegtuig pas de lucht in ging, namelijk van de gebroeders Wright op 17 december 1903. In dezelfde speech noemde Trump een verkeerd jaartal bij de slag om Fort McHenry. Die vond niet tijdens de Amerikaanse Revolutie plaats, zoals Trump beweerde, maar ruim dertig jaar later tijdens de Oorlog van 1812.

Lees ook: Trumps 4 juli-viering is vooral aan zijn supporters besteed

Op Twitter en in verschillende Amerikaanse media worden veel grappen gemaakt over fouten in de speech, onder meer via de hashtag #RevolutionaryWarAirports. Trump reageerde een dag later voor het Witte Huis tegenover journalisten door te verklaren dat de 'autocue' kapot was. „Ik denk dat het voorleesscherm kapot is gegaan door de regen.”

Whoever edited the wiki of Washington crossing the Delaware - you are genius - and a very stable one at that! 😂 #RevolutionaryWarAirports pic.twitter.com/D9xRtSU2ma

— Kai Peters (@DaddyRabbit13) July 5, 2019

Of course, we'll never forget when Paul Revere hopped on his 1764 1/2 Mustang and rode through the airports yelling "The British Airways are coming! The British Airways are coming! #RevolutionaryWarAirports pic.twitter.com/LvV8Ho1kf0

— Melody Song (@sundaemelodee) July 5, 2019

There are just too many funny #RevolutionaryWarAirports images. Here are some such as the famed "Battle of LaGuardia" to onward to JFK!#TrumpParadeFail pic.twitter.com/FD4BPFkXu2

— (((DeanObeidallah))) (@DeanObeidallah) July 5, 2019

De nationalistische speech onder het motto 'Saluut aan Amerika' duurde bijna een uur en was een beknopte geschiedenis van de militaire geschiedenis van de Verenigde Staten. Trump was de eerste president in bijna 70 jaar die een speech gaf op Onafhankelijkheidsdag.

Speciaal aanklager Robert Mueller gaat toch getuigen in het Congres

De Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller gaat toch getuigen voor het Huis van Afgevaardigden. Hij is gedagvaard om uitleg te komen geven over het rapport dat hij schreef over de inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

Nadat Mueller het rapport naar het ministerie van Justitie had gestuurd, werd een samenvatting gepubliceerd. Mueller schreef toen in een brief aan minister van Justitie William Barr dat de samenvatting geen complete weergave van het onderzoek gaf.

Het rapport zelf werd later vrijgegeven, maar grote delen waren weggelakt. De Democraten eisten publicatie van de volledige tekst en wilden dat Mueller kwam getuigen in het Congres. Dat weigerde Mueller in eerste instantie. Op een persconferentie zei hij niets te kunnen toevoegen aan wat er al in het rapport staat.

Nu twee commissies in het Huis van Afgevaardigden Mueller hebben gedagvaard, heeft hij dus toch ingestemd. De speciaal aanklager zal getuigen in een openbare sessie op 17 juli.

De brief bij de dagvaardingen die voor Robert Mueller aanleiding waren om alsnog naar het Huis van Afgevaardigden te komen. Foto Jon Elswick/AP

Woordvoerder Melania Trump wordt nieuwe perschef Witte Huis

De huidige woordvoerder van Melania Trump wordt de nieuwe perschef van het Witte Huis. Dat meldt de First Lady via Twitter. Stephanie Grisham volgt Sarah Huckabee Sanders op en zal tevens de rol van hoofd communicatie opnemen, een functie die sinds maart onbezet is geweest.

Grisham was sinds 2015 al onderdeel van de Trump-campagne. Sindsdien heeft zij achter de Trumps gestaan, onder andere door het op te nemen voor de vrouw van de president in een opiniestuk voor CNN. Wanneer zij op 1 juli in functie treedt, zal zij de derde woordvoerder van dit Witte Huis worden, na Sanders en Sean Spicer.

De rol van perschef in het Witte Huis van Trump wordt anders vormgegeven dan bij voorgaande regeringen. Zo had Sanders voordat ze haar vertrek aankondigde in juni al 93 dagen lang geen persconferenties gegeven. Het was voor het eerst in twintig jaar dat de media het zo lang zonder verklaring vanuit het Witte Huis moest doen.

Sanders stond bekend als trouwe gezant van president Trump, die ook zijn omstreden standpunten onvermoeibaar bleef verdedigen. Zo had zij gesteld dat de resultaten uit het onderzoek van speciaal aanklager Mueller „een totale vrijpleiting” betekenden voor Trump, terwijl dit in het rapport zelf wordt tegengesproken.

Twitter avatar FLOTUS Melania Trump I am pleased to announce @StephGrisham45 will be the next @PressSec & Comms Director! She has been with us since 2015 - @potus & I can think of no better person to serve the Administration & our country. Excited to have Stephanie working for both sides of the @WhiteHouse. #BeBest