Recensie

Recensie Film

Soep voor een overleden moeder

Drama ‘Ramen Shop’ is een intiem drama over een familie die zichzelf terugvindt in gezamenlijke liefde voor eten.

Een Japans-Singaporese familie vindt zichzelf terug in de keuken, waar oude tradities van de twee keukens samenkomen, in ‘Ramen Shop’.
Een Japans-Singaporese familie vindt zichzelf terug in de keuken, waar oude tradities van de twee keukens samenkomen, in ‘Ramen Shop’.

Ramen Shop van regisseur Eric Khoo is een gelegenheidswerk, maar dat zie je er niet aan af. Khoo kreeg het verzoek een film te ontwikkelen ter gelegenheid van de viering van vijftig jaar naoorlogse diplomatieke betrekkingen tussen Singapore en Japan. Dat leidde tot een intiem familiedrama over verlies, oud zeer en de troost van samen koken en eten. Na het overlijden van zijn ouders gaat de jonge Japanse kok Masato (Takumi Saito) terug naar Singapore, waar hij als kind heeft gewoond. Daar hervindt hij het contact met zijn Singaporese familie, die hij nauwelijks kent. Zijn grootmoeder, die zwaar heeft geleden onder de Japanse bezetting van Singapore tijdens WOII, heeft zijn moeder ooit verstoten, omdat ze wilde trouwen met een Japanse man.

Voorzichtig zoekt Masato nu weer toenadering, terwijl de herinneringen aan zijn jonggestorven ouders door zijn hoofd spoken. De familie vindt zichzelf terug in de keuken, waar oude tradities van de Singaporese en Japanse keuken samenkomen.

Khoo vertelt zijn melancholieke verhaal met veel gevoel voor nuance en tussentonen. Het grootste leed blijft onuitgesproken, vooral aan de Japanse kant van de familie. Maar Khoo deinst toch niet terug voor expliciete aandacht voor de wreedheden die de Japanners tijdens de bezetting van Singapore hebben begaan. Zijn film staat uiteindelijk in het teken van verzoening, maar dan wel een vorm van verzoening die alleen stap voor stap, met de nodige aarzelingen, kan worden bereikt.