Slavernijverleden

Amsterdam wil excuses aanbieden voor slavernij

Amsterdam wil als eerste gemeente excuses gaan aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden. Dat staat in een voorstel dat een grote meerderheid in de gemeenteraad maandag heeft ingediend. Volgens wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) staat het college „welwillend” tegenover het plan, bevestigt een woordvoerder. Het voorstel komt van de vier coalitiepartners - GroenLinks, D66, PvdA en SP - en de partijen Denk, Bij1 en ChristenUnie. Gezamenlijk hebben zij 31 van de 45 zetels in de gemeenteraad. De partijen willen dat er historisch onderzoek komt naar de rol van de gemeente in de slavernijgeschiedenis.

„Als je excuses maakt, moet je wel weten waarvoor precies”, zegt wethouder Groot Wassink tegen Het Parool. Na het onderzoek moet volgens het voorstel op 1 juli 2020 tijdens Keti Koti – de herdenking van de afschaffing van de slavernij – formeel excuses worden aangeboden. Don Ceder (ChristenUnie) zegt dat dit „veel eerder” had moeten gebeuren. Denk schrijft in een verklaring: „Het wordt tijd dat we ons niet meer verbergen voor onze geschiedenis, maar dat we verantwoordelijkheid dragen.” Daarbij noemt de partij het feit dat de gemeente medeoprichter was van de Sociëteit van Suriname. Die onderneming was medeverantwoordelijk voor de slavenhandel in de toenmalige kolonie. (NRC)