Ministerie wil 3,35 miljoen zien voor opruimkosten containers MSC Zoe

De claims van bij elkaar 3,35 miljoen euro voor het opruimen van honderden overboord geslagen containers, werden in mei ingediend. De reder heeft toegezegd te betalen.

Een sleepboot brengt twee overboord geslagen containers van het schip MSC Zoe de haven van Lauwersoog binnen. Minister Van Nieuwenhuizen wil dat de reder zo snel mogelijk betaald voor de gemaakte kosten.
Een sleepboot brengt twee overboord geslagen containers van het schip MSC Zoe de haven van Lauwersoog binnen. Minister Van Nieuwenhuizen wil dat de reder zo snel mogelijk betaald voor de gemaakte kosten. Foto Remko de Waal

De opruimactie die nodig was doordat rederij MSC begin dit jaar honderden containers was verloren voor de Nederlandse kust, heeft tot nu toe 3,35 miljoen euro gekost. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Van Nieuwenhuizen verwacht „snel een duidelijke uitbetaling” van de in Zwitserland gevestigde reder.

Het gaat om kosten die zijn gemaakt voor de inzet van personeel en het huren van materiaal voor de schoonmaak. Het overgrote deel van de claim - 2,64 miljoen euro - komt van het Rijk. Verder hebben gemeenten en natuurorganisaties een claim van 710.000 euro liggen en hebben de vijf gemeenten op de Waddeneilanden nog eens 280.000 euro geëist voor de opruimkosten.

Nederland stelde de rederij MSC aansprakelijk voor het incident. Rijkswaterstaat regelt de kwestie namens twintig betrokken partijen. De claims werden eind vorige maand ingediend, MSC liet toen weten enkele weken nodig te hebben om de kosten te beoordelen. Van Nieuwenhuizen stelt dat de reder inmiddels „voldoende tijd” heeft gehad.

Container met gevaarlijke stoffen nog altijd niet gevonden

In de nacht van 1 op 2 januari sloegen 342 containers van de MSC Zoe ten noorden van de Waddeneilanden overboord. 3.200 ton aan containers met hun inhoud kwamen in het water terecht. Een deel spoelde aan op de nabijgelegen eilanden. Ook sloegen twee containers met gevaarlijke stoffen overboord. Een van deze containers, met lithium-ionbatterijen, is nog altijd niet gevonden.

Maandag begint een test om met een speciaal soort netten materiaal van de zeebodem te vissen. Minister Van Nieuwenhuizen verwacht dat de bergingsoperatie nog tot medio volgend jaar zal duren.