Oostenrijk: Oekraïense oligarch mag worden uitgeleverd aan VS

De VS willen Dmitri Firtasj vervolgen omdat hij ambtenaren in India zou hebben omgekocht om een mijn te ontwikkelen. Zelf spreekt hij van een politiek proces.

De Oekraïense Dmitri Firtasj dinsdag in de rechtbank in Wenen.
De Oekraïense Dmitri Firtasj dinsdag in de rechtbank in Wenen. Foto Herbert Neubauer/AFP/APA

De Oekraïense oligarch Dmitri Firtasj mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft het Hooggerechtshof van Oostenrijk dinsdag bepaald, meldt persbureau Reuters. De VS willen hem vervolgen omdat hij ambtenaren in India zou hebben omgekocht om een titaniummijn te ontwikkelen.

Firtasj, die alle beschuldigingen ontkent, heeft in het verleden zaken gedaan met Paul Manafort, de voormalige campagnechef van de Amerikaanse president Trump. Manafort werd in maart veroordeeld werd tot 7,5 jaar celstraf voor belastingontduiking, bankfraude en samenzwering tegen de Verenigde Staten. Firtasj en Manafort maakten samen plannen voor een wolkenkrabber aan Fifth Avenue in New York. Dat plan kwam echter nooit van de grond.

Firtasj is ook een bondgenoot van de in 2014 tijdens de zogeheten Majdanrevolutie afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Hij zou ook banden hebben met de Russische president Vladimir Poetin. Zijn geld verdiende Firtasj in de gashandel, met name door samenwerking met het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. De Oekraïense zakenman verkocht, via omstreden deals, voor miljarden Russisch gas aan Oekraïne.

Borgsom van 125 miljoen

Volgens Amerikaanse aanklagers heeft Firtasj 18,5 miljoen dollar (16,3 miljoen euro) aan steekpenningen betaald aan Indiase overheidsfunctionarissen om de mijn in handen te krijgen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie brengt de mijn naar verwachting jaarlijks 500 miljoen dollar op. Firtasj zegt dat de Amerikanen geen jurisdictie hebben over misdrijven in India. Volgens de VS is dat wel het geval, omdat Amerikaanse vliegtuigbouwers geraakt zouden worden door de deal: titanium wordt gebruikt in vliegtuigmotoren.

Lees ook: Net sluit zich rond de Kremlin-man in Kiev

De Oostenrijkse minister van Justitie neemt binnenkort een definitief besluit of Firtasj wordt uitgeleverd. De advocaat van de Oekraïense miljardair denkt dat dat in de eerste week van juli zal gaan gebeuren. Een lagere rechtbank keurde de uitlevering eerder al goed, maar de Oostenrijkse procureur-generaal was tegen.

Firtasj werd in 2014 in Oostenrijk gearresteerd na uitvaardiging door de VS van een internationaal arrestatiebevel. Na zijn arrestatie werd Firtasj op borgtocht vrijgelaten. De oligarch telde daarvoor 125 miljoen euro neer. Sindsdien vecht hij tegen zijn uitlevering. Firtasj beweert dat zijn uitlevering politiek gemotiveerd is.