Nieuwe abonnee? Bonus voor journalist

Een journalist van de Australische krant The Herald Sun kan tientallen dollars per week extra verdienen als lezers digitaal abonnee worden specifiek om een stuk van zijn of haar hand te kunnen lezen. De leiding van de krant meldde verslaggevers dat het om een aansporing gaat om hun verhalen „te verkopen” en „proactief” op sociale media te zijn, aldus The Guardian maandag.

The Herald Sun, de grootste krant van Australië en eigendom van mediamagnaat Rupert Murdoch, lijdt al jaren onder teruglopende lezersaantallen. Gebruik van lezersdata en bestudering van klikgedrag zijn wijdverspreid in de journalistiek, maar individuele beloning van journalisten op basis van ‘clicks’ of de aanwas van abonnees is bij traditionele kranten omstreden.

The Herald Sun-journalisten krijgen voor het ‘binnenhalen’ van digitale abonnees een bonus van 10 tot 50 Australische dollar (6 tot 30 euro) per artikel. Ook kan het aantal unieke lezers en pageviews leiden tot uitkering van een bonus. Bij elkaar opgeteld kan dit volgens een bron van The Guardian honderden dollars per week extra opleveren.

De vrees is dat zo’n premiestelsel leidt tot een toenemende focus op onderwerpen die toch al populair zijn. Auteurs die schrijven over sensationele kwesties (zoals misdaad) zouden bevoordeeld worden. The Guardian meldt op basis van een interne toelichting aan de redactie van The Herald Sun dat populariteit van een deelrubriek wordt meegewogen, zodat de verdeling in proportie blijft. Hoe is onduidelijk: de krant gaf geen commentaar.

News Corp wilde niet ingaan op de vraag of dit premiesysteem ook bij andere kranten wordt ingevoerd. Bij andere titels in het concern wordt al wel intern aan de hele redactie vermeld hoeveel digitale abonnees een bepaald stuk heeft opgeleverd. (NRC)