Mazelen vastgesteld bij 9 kinderen en een volwassene op Urk

De besmettingen zijn verdeeld over twee gezinnen. Volgens de GGD Flevoland gaat het niet om een uitbraak maar om een geïsoleerd cluster.

Bij negen kinderen en één volwassene, uit twee gezinnen van Urk, is onlangs mazelen vastgesteld.
Bij negen kinderen en één volwassene, uit twee gezinnen van Urk, is onlangs mazelen vastgesteld. Foto Jan J. Brand/Getty Images/iStock

Bij negen kinderen en een volwassene uit Urk zijn de mazelen vastgesteld. Het gaat om schoolgaande kinderen van twee gezinnen die nauw contact met elkaar hebben, zo bevestigt de GGD Flevoland aan NRC. Drie van de kinderen waren tegen mazelen ingeënt, de zes andere kinderen en de volwassene (de bron van de ziekte) waren dat niet.

De GGD zegt de situatie „actief in de gaten” te houden. De scholen van de kinderen hebben contact met jeugdverpleegkundigen en ook alle huisartsen in de omgeving hebben onderling contact. Bij iedereen die in de besmettelijke periode contact heeft gehad met de mazelenpatiënten wordt gekeken of vaccineren of het toedienen van antistoffen zinvol is.

In het Noord-Hollandse Bergen ligt de vaccinatiegraad opvallend laag. Lees: Hoogopgeleid, artistiek, en kritisch over vaccineren

Vanwege de kleine gemeenschap op Urk wil de GGD geen uitspraken doen over de precieze leeftijd van de kinderen. Wel wil het benadrukken dat het niet gaat om een uitbraak maar om een cluster. „Bij een uitbraak zijn meerdere mensen die niet met elkaar in contact staan ziek, hier gaat het om een vrij geïsoleerd geval van twee gezinnen”, aldus een GGD-woordvoerder. Personen die tegen mazelen zijn ingeënt kunnen alsnog ziek worden, maar minder hevig dan zonder vaccinatie.

Natuurlijke afweer

Met 54,3 procent behoort Urk tot de gemeenten met de laagste vaccinatiegraad van Nederland. Het voormalig eiland had al eerder te kampen met de ziekte, onder meer in 2013. Volgens de GGD hebben veel mensen in de omgeving daarom al een natuurlijke afweer opgebouwd.

Lees meer over de stabiliserende vaccinatiegraad

In 2017 was 85,4 procent van de peuters in Flevoland gevaccineerd tegen ziekten zoals mazelen, bof en rode hond. Alleen in de provincie Zeeland nemen relatief minder peuters (83,4 procent) deel aan het rijksvaccinatieprogramma.

De vaccinatiegraad voor heel Nederland lag in 2017 op 90,2 procent. Dat was één procentpunt lager dan 2016. Maandag werd bekend dat de vaccinatiegraad in Nederland vorig jaar niet verder was gedaald.