Iran

VS willen met nieuwe sancties Khamenei treffen

President Trump heeft opnieuw sancties opgelegd aan Iran, zo maakte het Witte Huis maandag bekend. Trump neemt nu maatregelen tegen de hoogste geestelijk leider van Iran, ayatollah Khamenei, en andere hooggeplaatsten. Met de sancties zouden miljarden zijn gemoeid.

Khamenei is volgens Trump „uiteindelijk verantwoordelijk voor het vijandige gedrag van het regime”. Volgens The New York Times gaat het naast de ayatollah om acht Iraanse legerbevelhebbers.

Met de sancties wil Trump de druk op Teheran opvoeren om geen nucleair wapen te ontwikkelen. Partners die zaken blijven doen met Khamenei, zullen volgens Trump ook worden gestraft. Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zal volgende week ook de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken sancties opgelegd krijgen. Vorige week zei Trump de crisis diplomatiek te willen oplossen. Dat is voor Iran geen optie zolang er sancties van kracht zijn, zei de Iraanse ambassadeur in de VS maandagavond. De maatregel is volgens de president een direct gevolg van het neerhalen van een Amerikaanse drone door Iran vorige week. De twee landen staan al langer op gespannen voet, maar de afgelopen maanden verslechterden de betrekkingen nog verder. (NRC)