Internetbedrijf Google breidt capaciteit datacentra in Nederland uit

Internetbedrijf Google breidt de capaciteit van het datacentrum in het Groningse Eemshaven uit en bouwt een nieuw datacentrum in de kop van Noord-Holland. Het gaat om een extra investering van 1 miljard euro, waarmee de totale investering van Google in de Nederlandse data-infrastructuur op 2,5 miljard euro uitkomt. De uitbreiding heeft niet met gebrek aan capaciteit te maken, maar past volgens Joe Kava, bij Google verantwoordelijk voor datacentra, in het plan om ook op langere termijn aan de vraag te voldoen. De werkzaamheden moeten in 2020 zijn afgerond. Google had afgelopen maand te maken met ernstige storingen die ook diensten van andere beïnvloedden die op Google Cloud draaien. Dat heeft niets te maken met de plannen voor Nederland, laat het internetbedrijf weten. Eind 2016 opende Google zijn eerste eigen datacenter in de Eemshaven. Dat verbruikte toen 65 megawatt. Volgens de Dutch Datacenter Association is de totale capaciteit van Nederlandse datacentra in 2018 gestegen tot 1.391 megawatt. Google compenseert het verbruik van zijn datacentra met de aanschaf van groene energie. In Nederland koopt het bedrijf voor 130 megawatt aan wind- en zonne-energie in, maar Google wil niet kwijt hoeveel energie de datacentra precies verbruiken. (NRC)

Correctie 25 juni: In het artikel stond dat in 2018 de totale capaciteit van datacentra in Nederland 771 megawatt bedroeg. Dat klopt niet; het is 1.391 megwatt.