KPN: telefoniestoring veroorzaakt door softwarefout

De telefoniestoring is veroorzaakt door een probleem in het routeringsplatform, dat inkomende telefoongesprekken doorstuurt naar de juiste bestemming.

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) na afloop van de wekelijkse ministerraad op het Binnenhof, vorige week.
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) na afloop van de wekelijkse ministerraad op het Binnenhof, vorige week. Foto Bart Maat/ANP

De urenlange telefoniestoring bij KPN maandag, is veroorzaakt door een softwarefout. Dat heeft het telecombedrijf dinsdag bekendgemaakt. Er zou een probleem zijn in het routeringsplatform, dat inkomende telefoongesprekken doorstuurt naar de juiste bestemming.

KPN gebruikt vier routeringssystemen, volgens het telecombedrijf traden er gelijktijdig fouten op in al deze systemen. Vervolgens zouden de monitoringssystemen „onvoldoende adequaat gereageerd” hebben. KPN spreekt over een uitzonderlijke storing en laat een externe partij onderzoek doen naar wat er gebeurd is. Eerder sloot het bedrijf al uit dat het gehackt is.

Mogelijk tweede provider voor 112

Eerder op dinsdag stelde minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) dat de gevolgen van de grote KPN-storing, waardoor noodnummer 112 urenlang onbereikbaar was, zo snel mogelijk in kaart gebracht moeten worden. In een Kamerbrief schrijft de minister dat „de veiligheid van mensen mijn hoogste prioriteit is”. Maandagavond waren er nog geen signalen dat er dodelijke slachtoffers zijn gevallen als gevolg van de storing.

Lees ook ons liveblog terug over de storing: Grote KPN-storing verholpen, 112 weer bereikbaar

De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat samen met het Agentschap Telecom en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de telefoonstoring van KPN onderzoeken. Ze kijken onder meer naar hoe de crisiscommunicatie bij de uitval van het noodnummer is verlopen. Ook laat het kabinet onderzoeken of een tweede telecombedrijf moet worden ingeschakeld om te voorkomen dat 112 onbereikbaar wordt bij een storing. Grapperhaus verwacht binnen twee à drie weken een „eerste grondige analyse”.

De minister heeft in zijn Kamerbrief verder excuses aangeboden voor het foutief verspreiden van een telefoonnummer van De Telegraaf. Maandag werd in een NL-Alert het nummer van de tiplijn van de krant gedeeld, alsof dit het alternatieve WhatsApp-nummer van de politie was. Een medewerker van de krant zei maandag dat er honderden berichten binnenkwamen. Grapperhaus zegt dat wordt onderzocht hoe het kon gebeuren dat een verkeerd nummer werd verspreid.

KPN: verhoogde bewaking op 112

De minister publiceerde ook een brief die hij maandag ontving van de raad van bestuur van KPN. Het telecombedrijf schreef dat al het telefoonverkeer naar 112 extra wordt gecontroleerd. Ook stelde het bedrijf het incident zeer te betreuren. Klanten die gevolgen hebben ondervonden kunnen zich melden.

„112 is een voor de Nederlandse samenleving vitale dienst die altijd bereikbaar moet zijn. Dat is [maandag] niet het geval geweest. KPN is zich ten zeerste bewust van de zorgen vanuit de samenleving, politiek, bestuur en klanten die deze storing oproept.”

Maandag was de 112-meldkamer gedurende enkele uren onbereikbaar als gevolg van een grote storing. De politie en ambulancediensten gingen daarop de straat op zodat mensen die een hulpvraag hadden direct bij hen terecht konden. Er werden verschillende NL-Alerts uitgestuurd, met daarin advies over wat te doen in een noodsituatie.

Contact met NCTV

Mensen met een noodmelding konden zich melden bij brandweerkazernes, politiebureaus en andere openbare gebouwen waar via het C2000-systeem contact kon worden gelegd met de meldkamer. Ook kon via sociale media melding gedaan worden, en werden na ruim een uur alternatieve telefoonnummers voor de hulpdiensten verspreid.

Minister Grapperhaus overlegt dinsdag met de directie van KPN en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over wat er is misgegaan. In zijn Kamerbrief benadrukt hij de noodzaak van eerder aangekondigde maatregelen van de NCTV.