Brieven

Brieven

Kester Freriks gaat op pad met twee bos- en boomexperts die uitleggen hoe gerichte boomkap kan leiden tot een grotere biodiversiteit (Al die gekapte bomen, is dat echt nodig? 22/3). Het doel van de uiteenzetting is duidelijk: willen we een gemengder en gevarieerder bos, dan is selectieve boskap onvermijdelijk maar het resultaat draagt ook bij aan de beleving: een rijkdom in flora en fauna. Het lijkt zo redelijk maar is o zo weinig genuanceerd en stuit velen in Nederland tegen de borst. Hoe kan het dat ze de unieke belevingswaarde van eeuwenoude beukenbossen niet weten te waarderen, de cultuurhistorische waarde van landschapsparken zoals Mariëndaal, of de intrinsieke waarde van bomen die veel ouder zijn dan wij zelf ooit zullen worden. En vooral niet nadenken over de enorme CO2-opname van deze enorme bladrijke bomen die pas na vijftig jaar wordt gecompenseerd door aanplant.

Wat is er nodig, vraag je je af, om beheerders en hun adviseurs in te laten zien dat het soms nodig is om te respecteren wat bossen al wel zijn en een minder fundamentalistische opvatting te hanteren bij de verschillende bossen die ze beheren? Treurig maar vooral onbegrijpelijk dat dit zo kan doorgaan in Nederland zonder dat het een halt wordt toegeroepen.