Afgebrande luciferfabriek was op slot uit vrees voor belastinginspecteurs

De eigenaar had geen vergunning voor zijn fabriek. Bij de brand nabij Medan op Noord-Sumatra kwamen dertig mensen om.

Recherche aan het werk in het uitgebrande huis dat dienst deed als fabriek.
Recherche aan het werk in het uitgebrande huis dat dienst deed als fabriek. Foto Ivan Damanik/AFP

De eigenaar van de illegale Indonesische luciferfabriek die vorige week afbrandde, hield de deur van het pand op slot uit vrees voor bezoek van de belastingdienst of andere overheidsinstanties. Dat heeft de politie van Noord-Sumatra bekendgemaakt, aldusIndonesische media dinsdag. Bij de brand vielen dertig doden.

De eigenaar hoopte volgens de politie de bedrijvigheid in het pand - dat van buiten op een woonhuis leek - aan het zicht te onttrekken. Hij had geen vergunning voor zijn lucifer- en aanstekerfabriek en werknemers gebruikten de achterdeur om van en naar hun werk te gaan.

De brand begon aan de achterkant van het gebouw, waarschijnlijk bij het testen van een aanstekerwieltje. De afgesloten voordeur werd zo de enige vluchtmogelijkheid. Slechts vier werknemers overleefden de brand, onderde dertig doden waren vijf kinderen.

Arrestatie eigenaar

Zondag arresteerde de politie de eigenaar en twee managers van de fabriek. Hen wordt „nalatigheid resulterend in de dood” verweten. Ze riskeren een celstraf van vijf jaar.

De eigenaar bezit ook nog twee andere fabrieken in woonwijken. Die zijn gesloten na de brand. In Indonesië werken miljoenen mensen op onveilige plekken die worden onttrokken aan overheidstoezicht.

De fabriek stond in Sambirejo, nabij de stad Medan: