Zweden en Verenigde Staten naar kwartfinales WK voetbal

Zweden won maandagavond met 1-0 van Canada. Eerder op de dag versloegen de Amerikaanse voetbalvrouwen met 2-1 van Spanje.

Blackstenius (l) viert haar goal.
Blackstenius (l) viert haar goal. Foto Francisco Seco/AP

De voetbalsters van Zweden hebben de kwartfinale bereikt op het wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk. Zweden versloeg Canada in het Parc des Princes in Parijs met 1-0. De speelsters van bondscoach Peter Gerhardsson spelen in de kwartfinale tegen Duitsland.

Beide ploegen konden voor de rust weinig kansen creëren. In de tweede helft was één goede aanval van Zweden goed voor de voorsprong. Kosovare Asllani gaf de bal op het juiste moment aan Stina Blackstenius.

Zweden
1
Canada
0
Blackstenius
55’

Canada kreeg een goede kans op de gelijkmaker, toen Janine Beckie een strafschop mocht nemen na hands van Asllani. Maar keepster Hedvig Lindahl wist de inzet van Beckie knap tegen te houden. Zweden maakte zich in de slotfase ook nog gereed voor een strafschop, maar arbiter Kate Jacewicz trok haar eerdere beslissing weer in wegens buitenspel.

 

VS na moeizame zege op Spanje naar kwartfinales

Eerder op maandag wist topfavoriet Verenigde Staten zich voor de kwartfinales te plaatsen. De Amerikaanse speelsters versloegen een stug Spanje in Reims met 2-1 dankzij twee benutte strafschoppen.

Spanje
1
Verenigde Staten
2
Rapinoe
7’
Hermoso
9’
Rapinoe
76’
De drievoudig wereldkampioen kwam al vroeg op voorsprong tegen Spanje. Na een overtreding op Tobin Heath schoot aanvoerster Megan Rapinoe een strafschop binnen. Lang konden de Amerikaanse voetbalsters echter niet genieten van de voorsprong. Drie minuten later was het weer gelijk. Jennifer Hermoso werd goed aangespeeld door Lucia Garcia en krulde de bal fraai in de rechterbovenhoek, onhoudbaar voor keepster Alyssa Naeher. In het vervolg hielden de Spaanse speelsters de VS goed tegen.

Een kwartier voor tijd mocht Rapinoe opnieuw aanleggen vanaf elf meter. Virginia Torrecilla raakte Rose Lavelle in het strafschopgebied en werd daarvoor bestraft. Rapinoe was ook de tweede keer tegenover Sandra Paños trefzeker. Titelverdediger VS stuit nu op gastland Frankrijk in de kwartfinales. Dat duel wordt vrijdag in Parijs gespeeld. (ANP)