WK vrouwenvoetbal

Noorwegen en Duitsland in kwartfinales

De voetbalsters van Noorwegen en Duitsland hebben de kwartfinales bereikt op het WK voetbal. Duitsland won zaterdagavond in Grenoble met 3-0 van Nigeria. In Nice schakelden de Noorse vrouwen Australië uit na strafschoppen. Na verlenging stond er 1-1 op het scorebord. Ingrid Syrstad Engen benutte de beslissende strafschop.

Isabell Herlovsen had Noorwegen na een half uur op voorsprong gebracht. De Noorse speelsters kregen vervolgens kansen op een grotere voorsprong, maar kwamen ook goed weg toen de scheidsrechter Australië na lang raadplegen van de videobeelden geen strafschop toekende na een vermeende handsbal van Maria Thorisdottir. Diep in de tweede helft maakte Australië via Elise Kellond-Knight alsnog gelijk.

Australië moest het in de tweede helft van de verlenging met tien speelsters doen. Alanna Kennedy hield de doorgebroken Lisa-Marie Utland tegen en moest met rood vertrekken. Noorwegen kreeg vervolgens grote kansen om de wedstrijd te beslissen, maar de ‘Mathildas’ hielden het doel met kunst- en vliegwerk schoon.

Waar Noorwegen met rake strafschoppen van Caroline Hansen en Guro Reiten ijzersterk begon aan de strafschoppenserie, ging het bij Australië helemaal mis. Aanvoerder Samantha Kerr schoot hoog over én naast en de slappe inzet van Emily Gielnik werd door keeper Ingrid Hjelmseth gestopt.

In Grenoble was de spanning na een klein half uur al verdwenen, toen Duitsland door goals van Alexandra Popp en Sara Däbritz op 2-0 was gekomen tegen Nigeria. De derde treffer was acht minuten voor tijd van Lea Schüller. (ANP)