WK vrouwenvoetbal

Frankrijk schakelt Brazilië en Marta uit

Frankrijk heeft de kwartfinale van het WK voetbal bereikt. Het gastland won zondagavond in Le Havre na verlenging met 2-1 van Brazilië. In de 106de minuut maakte aanvoerder Amandine Henry het beslissende doelpunt. Frankrijk speelt in de kwartfinales tegen de winnaar van het duel tussen Spanje en titelhouder Verenigde Staten, die elkaar dinsdagavond treffen.

In de 52ste minuut opende Valérie Gauvin namens Frankrijk de score. Na ruim een uur kwam Brazilië via Thaisa op gelijke hoogte, waardoor verlenging nodig was.

Door de uitschakeling van Brazilië is ook Marta uitgespeeld. De 33-jarige speelster werd in Frankrijk de eerste voetbalster die op vijf WK’s ten minste één doelpunt heeft gemaakt. Met zeventien WK-treffers is ze nu, zowel bij de vrouwen als bij de mannen topscorer aller tijden op een eindtoernooi om de wereldtitel.

Noorwegen en Duitsland

Zaterdagavond bereikten Noorwegen en Duitsland al de kwartfinale. Duitsland won in Grenoble met 3-0 van Nigeria. Na een klein half uur had Duitsland al twee keer gescoord.

In Nice schakelden de Noorse vrouwen Australië uit na strafschoppen. Na verlenging stond er 1-1 op het scorebord. Australië moest het in de tweede helft van de verlenging met tien speelsters doen. Noorwegen nam de strafschoppen veel beter (4-1). Ingrid Syrstad Engen benutte de beslissende strafschop.

Noorwegen speelt in de kwartfinale tegen Engeland, dat zondag met 3-0 won van Kameroen. Duitsland treft Zweden of Canada. (ANP)