Twee straaljagers neergestort in Noord-Duitsland, piloot overleden

Volgens de Luftwaffe stortten de twee vliegtuigen na een botsing neer. De piloten konden met een schietstoel hun vliegtuigen verlaten, maar een van de gevechtsvliegers is overleden.

Twee Duitse Eurofighters zijn maandag tegen elkaar aangebotst en neergestort.
Twee Duitse Eurofighters zijn maandag tegen elkaar aangebotst en neergestort. Foto Focke Strangmann/EPA

Een Duitse piloot is maandag overleden na een crash van twee Eurofighter-straaljagers in het noorden van Duitsland. Dat bevestigt de Duitse luchtmacht op Twitter.

De twee toestellen raakten elkaar in de lucht, de piloten zouden met hun schietstoel hun vliegtuigen hebben kunnen verlaten. Een piloot van een derde toestel zag de botsing en dat twee parachutes afdaalden naar de grond.

Een van de twee gevechtsvliegers is levend teruggevonden, hij kwam in een boom terecht. In de buurt van een van de crashlocaties zijn lichaamsdelen gevonden. Het is nog niet duidelijk of het gaat om stoffelijk overschot van de tweede vermiste piloot.

Lees ook: Bijna alle Duitse Eurofighter-straaljagers niet inzetbaar

Het incident vond rond 14.00 uur plaats in de regio Müritz, in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Op beelden van het radiostation Ostseewelle zijn twee rookpluimen te zien achter een meer. De vliegtuigen zijn tien kilometer van elkaar neergekomen, de toestellen hadden voor zover bekend geen munitie aan boord.

Stukken bos in de buurt hebben vlam gevat. Reddingswerkers zijn ter plaatse. De politie waarschuwt omwonenden om de crash-plekken niet te benaderen.

Volgens de Luftwaffe vertrokken de twee toestellen vanaf een vliegtuigbasis in het nabijgelegen Haage. Zij maakten deel uit van het squadron Steinhoff.

Europees project

De Eurofighter Typhoon komt voort uit een Europees samenwerkingsverband. Het wordt gebruikt door de Britse, Duitse en Italiaanse luchtmacht. Het toestel is zowel inzetbaar voor luchtgevechten als grondaanvallen.

Een jaar geleden bleek dat slechts vier van de 128 Eurofighter-straaljagers van de Duitse luchtmacht gevechtsklaar waren. De toestellen kampten met technische problemen of een tekort aan wapens.