Trump stelt financiële sancties in tegen Iraanse leiders

De maatregelen zijn onder meer gericht tegen de hoogste geestelijk leider, ayatollah Khamenei. Volgens Iran betekenen de sancties „het einde van de diplomatieke relaties”.

Iran mag van Trump nooit nucleaire wapens krijgen.
Iran mag van Trump nooit nucleaire wapens krijgen. Foto Mandel Ngan/AFP

President Donald Trump heeft opnieuw, per decreet, sancties opgelegd aan Iran. Dat heeft het Witte Huis maandag bekendgemaakt. Trump neemt ditmaal maatregelen tegen de hoogste geestelijk leider van Iran, ayatollah Khamenei, en enkele andere hooggeplaatste leden van het regime door onder meer internationale banktegoeden te bevriezen.

Khamenei is volgens Trump „uiteindelijk verantwoordelijk voor het vijandige gedrag van het regime”. Volgens The New York Times gaat het behalve de ayatollah om acht Iraanse bevelhebbers van het leger. Met de sancties wil Trump de druk op Teheran opvoeren geen nucleair wapen te ontwikkelen. Partners die zaken blijven doen met Khamenei zullen volgens Trump ook worden gestraft.

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken hekelt de nieuwe sancties van de VS en zegt dat deze „het definitieve einde van de diplomatieke relaties” betekenen, melden persbureaus AP en Reuters. „Trumps wanhopige regering vernietigt de gevestigde internationale mechanismen die de internationale vrede en veiligheid handhaven”, tweette een woordvoerder van het ministerie. Hoewel de VS zeggen „de deur open te houden voor onderhandelingen”, minacht het land volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif de diplomatie route en „snakt” het naar oorlog.

Twitter avatar JZarif Javad Zarif .@realDonaldTrump is 100% right that the US military has no business in the Persian Gulf. Removal of its forces is fully in line with interests of US and the world. But it’s now clear that the #B_Team is not concerned with US interests—they despise diplomacy, and thirst for war.

Hoe groot de tegoeden zijn die worden bevroren, is onduidelijk. Amerikaanse media meldden dat de Iraanse functionarissen vermoedelijk nog maar weinig geld hebben geparkeerd bij internationale financiële instellingen.

Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zal volgende week ook de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken sancties opgelegd krijgen. Vorige week zei Trump de crisis diplomatiek te willen oplossen. Dat is voor Iran geen optie zolang er sancties van kracht zijn, zei de Iraanse ambassadeur in de VS maandagavond. „Je kunt geen dialoog aangaan met iemand die je bedreigt en je intimideert”.

Lees ook: Hoe Iraanse groeperingen in Washington lobbyen voor machtswisseling in Teheran

De maatregel is volgens de president een direct gevolg van het neerhalen van een Amerikaanse drone door Iran vorige week. Volgens de VS vloog het onbemande toestel door internationaal luchtruim toen het werd neergehaald, volgens Teheran bevond het toestel zich boven Iraans grondgebied.

Gespannen voet

De twee landen staan al langer op gespannen voet met elkaar, maar de afgelopen maanden verslechterden de betrekkingen verder. Een incident met twee olietankers in de Straat van Hormuz bij Oman twee weken geleden, droeg daaraan bij. De twee tankers, een van Noorwegen en een van Japan, werden door belagers aangevallen. Volgens de VS zat Iran achter de aanvallen, Iran ontkent dat.

Het Witte Huis wil Iran dwingen openheid van zaken te geven over zijn nucleaire programma. Om de druk op Teheran op te voeren, legde Washington in mei sancties op aan bondgenoten om te voorkomen dat zij nog langer Iraanse olie zouden kopen. Op de achtergrond speelt dat de VS zich vorig jaar eenzijdig terugtrokken uit de nucleaire deal met de P5+1: VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland, China en Duitsland.