In beeld

De grot waar de Thaise jongens vastzaten is nu een toeristische trekpleister

Een jaar geleden raakte de wereld in de ban van voetbalteam De Wilde Zwijnen. Twaalf jongens en hun coach zaten vast in een grot in het noorden van Thailand. Duikers van over de hele wereld kwamen naar Thailand om hen te redden. Nu is de Tham Luang-grot een populaire toeristische attractie.
Het had een dagtripje moeten worden. Maar nadat de jongens de grot in waren gegaan, begon het te regenen en konden ze niet meer terug. Meer dan twee weken zaten ze vast in de Tham Luang-grot. Deze toeristen gebruiken een gratis shuttlebusje om naar het terrein te komen.
Lillian Suwanrumpha/AFP
De grot ligt in Mae Sai, het noordelijkste puntje van Thailand, tegen de grens met Myanmar aan. Deze luchtfoto toont de weg die naar het bezoekerscentrum leidt.
Lillian Suwanrumpha/AFP
Deze weg leidt naar de ingang van de grot. Tijdens de reddingsoperatie was dit gebied afgesloten voor journalisten en ander publiek, alleen de medewerkers aan de redding mochten hier komen. Voorheen kwamen er ongeveer 5.000 toeristen per jaar naar het gebied. Tussen oktober vorig jaar en april dit jaar waren het er 1,3 miljoen.
Lillian Suwanrumpha/AFP
Op 23 juni waren de jongens op pad gegaan, op 10 juli kwamen de reddingswerkers met de laatste jongens uit de grot en was de operatie geslaagd. De overheid heeft plannen voor hotels, restaurants en kampeerterreinen in het gebied. Deze foto is genomen in het bezoekerscentrum van de grot.
Lillian Suwanrumpha/AFP
Het afgelopen jaar verschenen meerdere boeken over de redding, er zijn films in de maak en de jongens hebben een contract getekend met Netflix voor een korte serie over de redding. Ook de lokale bevolking probeert wat te verdienen aan het verhaal. Het aantal kraampjes met souvenirs is toegenomen van enkele tientallen tot boven de tweehonderd.
Lillian Suwanrumpha/AFP
De ‘helden’ zijn de meer dan honderd duikers die meehielpen om eten, drinken en medicijnen aan de jongens te brengen en hen uiteindelijk uit de grot te halen. Tijdens de operatie gingen animaties rond van de jongens met zwemvinnen aan, maar volgens één van de journalisten die een boek over de operatie schreef, werden de jongens verdoofd en werden hun handen vastgebonden zodat ze het zuurstofmasker niet van hun gezicht zouden trekken.
Lillian Suwanrumpha/AFP
Dit is vlakbij de ingang van de grot. De Thaise autoriteiten bekijken nog op welke manier de Tham Luang open zou kunnen voor publiek – het moet wel veilig zijn.
Lillian Suwanrumpha/AFP
In het bezoekerscentrum.
Lillian Suwanrumpha/AFP
Ook in het bezoekerscentrum – dat is nog tijdelijk, uiteindelijk moet er een museum komen.
Lillian Suwanrumpha/AFP
Thailand is overwegend boeddhistisch. De coach van de jongens hielp hen in de grot de tijd door te komen door hen meditatietechnieken aan te leren. Na de redding hebben de jongens ook een tijd in een klooster doorgebracht.
Lillian Suwanrumpha/AFP
Deze Thai horen bij het vrijwilligersteam van de koning, herkenbaar aan hun geel-blauwe outfit. Tijdens de reddingsoperatie hielpen zij mee om iedereen van eten en drinken te voorzien.
Lillian Suwanrumpha/AFP
Tijdens de reddingsoperatie overleed een Thaise duiker wegens een tekort aan zuurstof. Dit is zijn standbeeld, bij het bezoekerscentrum.
Lillian Suwanrumpha/AFP
Na de redding moesten de jongens een paar dagen in quarantaine in het ziekenhuis blijven. Ze zijn naderhand gewoon in hun dorp blijven wonen. Ze mogen niet met de media spreken omdat ze contracten voor een film hebben getekend.
Lillian Suwanrumpha/AFP
Toeristen op weg naar de uitgang. Drie van de jongens en hun coach waren niet eens officieel Thaise staatsburgers, wat vrij vaak voorkomt in de arme grensstreek in het noorden van het land. Het burgerschap kregen ze vorig jaar kort na de redding.
Lillian Suwanrumpha/AFP