Opinie

Spiegelei in Woensel

Lotfi El Hamidi

Eén ding moet je Edwin Wagensveld, voorman van Pegida, nageven: hij heeft doorzettingsvermogen. Om de verkeerde redenen, maar toch. Ik ken weinig mensen die hun vrije zaterdagmiddag, en dan ook vooral zo’n mooie als die van afgelopen weekend, opofferen om voor een willekeurige moskee anti-islamflyers uit te delen. Goed, je bent een ‘Patriottische Europeaan tegen de islamisering van het Avondland’, of je bent het niet.

De actie werd bij voorbaat al verboden door burgemeester Jorritsma, maar het weerhield Wagensveld niet om zich samen met een handvol aanhangers richting de Al-Fourqaanmoskee te begeven, in het Eindhovense stadsdeel Woensel. Maar dichtbij zal hij niet komen, want hij wordt enkele straten verderop opgehouden door tientallen buurtjongens.

Op het moment dat ik in de Frankrijkstraat aankom schijnt Wagensveld te zijn bekogeld met bakstenen. Ik kan het niet bevestigen, ik stond toen nog voor de moskee, maar zag wel twee bakstenen op de stoep.

„Waar is Jorritsma?”, scandeert een opgefokte buurtjongen. Tegelijkertijd vraagt ook Wagensveld zich af waar burgemeester Jorritsma toch blijft. Genieten van de zon, denk ik zo.

Een man in een luxe Mercedes komt aanrijden en parkeert voor de stoep bij de Pegida-leider, inmiddels omcirkeld door een groepje journalisten. Uit de auto-speakers is luid koranrecitatie te horen. De beroepsprovocateur provoceren. De kenmerkende grijns op Wagensvelds gezicht blijft ongewijzigd.

Bij het arriveren van de eerste politiewagen regent het eieren van de kant van de jongens. Wagensveld en verscheidene journalisten worden geraakt, de jongeren rennen weg. Overige omstanders, vrouwen en wat oudere mannen, worden door de agenten gerustgesteld: Wagensveld en andere Pegida-sympathisanten worden zo meegenomen.

En zo geschiedde. Intussen komen zo’n zeven politievoertuigen aangesneld. Per abuis worden een ANP-journalist en zijn vrouw ook meegenomen; agenten zien ze aan voor participanten van de manifestatie.

Een soort omgekeerd etnisch profileren, dat had ik nooit eerder meegemaakt.

Er klinkt gejoel, een Turkse Woenselaar roept in onvervalst Brabants accent ‘houdoe!’ naar de weggevoerde Wagensveld. Aanwezige buurtbewoners reageren opgelucht. Wanneer de politiewagens wegrijden loopt iedereen weg, met de kapotte eieren (omstander: „Zonde of niet? Konden ze ook mooi spiegelei van maken.”) als enige bewijs dat hier zich iets heeft afgespeeld.

Het Pegida-circus is hiermee niet afgelopen, maandag mogen ze voor het stadhuis demonstreren. De niet te benijden burgemeester Jorritsma is dan waarschijnlijk wel aanwezig.

Lotfi El Hamidi (L.elHamidi@nrc.nl@Lotfi_Hamid) schrijft op deze plek een wisselcolumn met Tom-Jan Meeus.