Olympische Winterspelen na twintig jaar weer in Italië

De twee kandidaten waarover het Olympisch Comité maandag stemde, waren Milaan en Stockholm.

De Winterspelen van 2026 worden onder meer gehouden in Cortina d'Ampezzo.
De Winterspelen van 2026 worden onder meer gehouden in Cortina d'Ampezzo. Foto Alberto Pizzoli/AFP

De Winterspelen van 2026 worden gehouden in Italië. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maandag in een stemming in Lausanne besloten. Het Zweedse voorstel, om de Spelen in Stockholm en de skiplaats Åre te organiseren, legde het af tegen Milaan en het Italiaanse bergplaatsje Cortina d’Ampezzo.

De Italiaanse delegatie barstte in gejuich uit toen de beslissing bekend werd gemaakt. De laatste keer dat de Winterspelen gehouden werden in Italië was in 2006, toen in Turijn. In 1956 werden ze voor het laatst georganiseerd in Cortina d’Ampezzo.

Zweden, een land dat competitief kan meedoen met de wintersporten, was in 1912 voor het laatst het gastland en heeft inmiddels acht keer zonder succes een gooi gedaan naar de Winterspelen. Onderzoek van het IOC wees uit dat 80 procent van Italianen het sportevenement steunde, terwijl dat in het Scandinavische land slechts 50 procent was.

Vicepremier Matteo Salvini heeft verheugd gereageerd op Twitter: „Italië wint, sport wint!” Ook zegt de politicus te verwachten dat de Spelen 20.000 banen en 5 miljard euro „extra waarde” voor Italië zal opleveren.

Milaan en Stockholm waren als enige overgebleven. Eerder besloten het Zwitserse Sion, het Japanse Sapporo, Graz in Oostenrijk en de Canadese stad Calgary zich al terug te trekken. De landen wisten niet of ze de omvang en kosten van het evenement wilden of konden dragen.

Correctie (24 juni 2019): In een eerdere versie van dit artikel stond dat de Winterspelen na tien jaar weer in Italië gehouden worden. Dat moet twintig jaar zijn.