Noodnummer 112 urenlang niet bereikbaar door KPN-storing

Het landelijke noodnummer 112 is niet bereikbaar vanwege een storing bij KPN. Ook het meldkamernummer van de politie is onbereikbaar.

Een kantoor van KPN.
Een kantoor van KPN. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het noodnummer 112 is maandag niet bereikbaar vanwege een landelijke netwerkstoring bij KPN. Ook het meldkamernummer van de politie (0900-8844) is niet bereikbaar. Dat meldt de politie op Twitter. KPN zegt aan een oplossing te werken, de telecomaanbieder weet nog niet hoe laat de storing verholpen zal zijn. Het is onduidelijk wat de oorzaak is.

De politie heeft maandagmiddag bekendgemaakt dat er twee alternatieve noodnummers beschikbaar zijn. Mensen in nood kunnen in plaats van 112 bellen naar 088-6628240. De meldkamer van de politie is bereikbaar op 088-9659630. Ook is in sommige regio’s een NL-Alert verspreid, waarin wordt opgeroepen bij spoed naar een lokaal alarmnummer te bellen. In Amsterdam is dit 020-6212121.

KPN meldt maandagmiddag dat als klanten de 4G-functie uitzetten, zij weer kunnen bellen. Dit werkt alleen als de functie aan beide kanten van de lijn is uitgeschakeld.

Twitter avatar Politie Politie Nederland Momenteel zijn er alternatieven telefoonnummers beschikbaar. Voor 112 bel: 088-6628240 en voor 0900-8844 bel: 088-9659630

Via sociale media melden bedrijven, gemeenten, ziekenhuizen en particulieren uit alle delen van het land dat zij telefonisch niet bereikbaar zijn. Zowel mobiele als vaste telefonie ligt momenteel plat. Verschillende politieregio’s hebben opgeschaald naar GRIP 2. Dit betekent dat een speciaal team wordt aangesteld om de inzet van de hulpdiensten van bovenaf te begeleiden.

Lees ook: Hoe één verroest draadje de halve Randstad platlegt

Wat te doen bij nood

De politie meldt op Twitter dat alle agenten in dienst „de wijk in zijn gestuurd”. Zij roept mensen in nood op agenten aan te spreken of naar een politiebureau, brandweerkazerne of ziekenhuis te gaan. Ook kan men hulp inschakelen bij openbare gebouwen waar het zogenoemde C2000-systeem beschikbaar is. Dit is het landelijke communicatiesysteem voor alle hulpverleningsdiensten.

Verschillende politiekorpsen roepen mensen verder op spoedmeldingen via Facebook of Twitter kenbaar te maken. De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid zegt dat ambulances en de politie zichtbaar rondrijden zodat zij aangehouden kunnen worden bij „spoedvragen”. De NS meldt dat er ook meerdere storingen zijn op het spoor. Deze zouden niet veroorzaakt zijn door de problemen bij KPN, wel bemoeilijkt de telefoniestoring de „onderlinge communicatie”.

Veranderingen na grote storing 2012

In 2012 vond ook een grote storing plaats waardoor het landelijke alarmnummer urenlang niet bereikbaar was. 164 mensen konden 112 toen niet bereiken, zeker één persoon die 112 niet kon bereiken kwam om het leven. Na het incident benadrukte de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dat noodnummers altijd bereikbaar moeten zijn en dat procedures zouden worden aangescherpt om herhaling te voorkomen.

Na de storing in 2012 deden de Inspectie Justitie en Veiligheid en het Agentschap Telecom onderzoek naar de stabiliteit van 112. Zij constateerden toen dat het systeem grotendeels werkt, maar ook gekenmerkt werd door „een gebrek aan overzicht, sturing en regie”. Ook was het voor burgers onduidelijk wie en wat ze wél konden bereiken in het geval van een sturing.

De minister van Justitie moest voortaan de regie krijgen. Ook moest in het geval van een storing „breed” gecommuniceerd worden naar burgers wat ze in het geval van een noodgeval moesten doen. Die aanpassing lijkt maandag te werken, onder meer door de verzending van een NL-alert, oproepen om noodgevallen aan de politie te melden via sociale media en door agenten en ambulances op straat rond te rijden als aanspreekpunten.

Reacties Den Haag

CDA-Kamerlid Chris van Dam noemt het maandag desondanks „onbegrijpelijk dat 112 zó kwetsbaar lijkt”. Hij zegt vragen te hebben aangemeld omdat „dit niet moet mogen”. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken stelt tegenover RTL Nieuws opheldering te willen over de storing van maandag. Ze vindt dat de minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) zich moet verantwoorden.

„Na een grote storing zeven jaar geleden beloofde zijn voorganger dat dit zou worden geregeld en het werkt nog steeds niet. [...] We hebben gezien hoe gruwelijk het mis kan gaan.”

`