Na negen jaar is Buzz Lightyear weer terug, de bioscopen zitten meteen vol.

Record In het openingweekeinde bracht Toy Story 4 238 miljoen dollar aan kaartverkoop op, een record. De film gaat donderdag in Nederland in première.

Woody en Bo Peep ontmoeten Duke Caboom, een faalangstige motorstuntman uit Canada.
Woody en Bo Peep ontmoeten Duke Caboom, een faalangstige motorstuntman uit Canada. Still uit ‘Toy Story 4’ ©2019 Disney•Pixar. All Rights Reserved.

Toy Story 4, de langverwachte vierde film in de animatiereeks van de Amerikaanse Pixar Animations Studios en producent Walt Disney Pictures, heeft in het openingsweekeinde voor een omzetrecord gezorgd. In de eerste twee dagen werd voor 238 miljoen dollar aan kaartjes verkocht, 210 miljoen euro.

In Latijns-Amerika en Europa deed de film het voortreffelijk. In China en de VS bleef het succes enigszins achter bij de verwachtingen. Zo haalde de film in de VS niet de voorspelde 140 miljoen dollar omzet, maar ‘slechts’ 118 miljoen dollar. In Nederland gaat de film donderdag in première.

Toy Story 4 komt negen jaar uit na Toy Story 3 en 24 jaar na de eerste film. De eerste film over Sheriff Woody en Buzz Lightyear was in 1995 goed voor een wereldwijde totaalomzet van 395 miljoen dollar. Deel drie was het grootste kassucces en werd de eerste animatiefilm met een omzet van ruim een miljard dollar.

De stemmen van de speelgoedfiguren worden steeds door beroemde acteurs ingesproken. Zo gaf Tom Hanks een stem aan Sheriff Woody (en Gijs Scholten van Aschat in de Nederlandse vertaling). In Toy Story 4 spreekt Keanu Reeves de stem in van stunt motorrijder Duke Caboom, een nieuw karakter.