Man opgepakt om voorbereiden aanslag Amerikaanse ambassade

De man werd zaterdag gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanval op de Amerikaanse ambassade in Brussel.

De man met de initialen M.G. werd zaterdag opgepakt.
De man met de initialen M.G. werd zaterdag opgepakt. Foto Patrick Bombaert

In België is zaterdag een man opgepakt die wordt verdacht van het beramen van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Brussel. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt.

De man werd zaterdag vastgezet. Hij wordt verdacht van een poging tot een aanslag en voorbereiding van een terroristisch misdrijf. Justitie had daar „een aantal aanwijzingen” voor. Het zou gaan om een man rond de veertig jaar met de Belgische nationaliteit. Zijn initialen zijn M.G., verdere details werden niet bekendgemaakt omdat het onderzoek nog loopt.

De man zou al langere tijd door de veiligheidsdiensten in de gaten worden gehouden, meldt de zender RTBF. Hij zou zich recent rondom de ambassade hebben opgehouden. De man heeft ontkend iets van plan te zijn geweest.

In 2016 werd Brussel opgeschrikt door gecoördineerde terreuraanvallen op luchthaven Zaventem en twee metrostations. Daarbij kwamen 32 mensen om het leven, nog eens 340 mensen raakten gewond.