Schoonzoon en adviseur Trump

Vredesplan Kushner voor Midden-Oosten: investeringen in Palestijnse gebieden

Een investeringspakket van 44 miljard euro in de Palestijnse gebieden moet de basis vormen voor een oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict. Dat is de kern van het langverwachte Amerikaanse vredesplan van Trumps schoonzoon en adviseur Jared Kushner. Dinsdag presenteert Kushner zijn plan op een conferentie in Bahrein. De voorstellen lekten afgelopen weekend uit via persbureau Reuters.

Uit de informatie blijkt volgens Reuters dat Kushner het conflict in twee fases wil oplossen. Hij kiest in eerste instantie voor economische investeringen en daarna pas voor politieke maatregelen. In het plan worden de Palestijnse gebieden omschreven als „mogelijk te veranderen in een succesvolle toeristische bestemming die bezoekers vanuit de hele wereld kan trekken”. Om die economie te ontwikkelen worden subsidies en leningen beschikbaar gesteld, onder meer om „historische en religieuze locaties en kustgebieden te herstellen”.

Verder wordt aan investeerders gevraagd 44 miljard euro bij elkaar te leggen voor de ontwikkeling van de regio. Kushner zegt in een reactie dat hij vooral hoopt dat de rijke Golfstaten willen bijdragen, en anders privé-investeerders. Het Witte Huis zal zelf ook een bedrag inleggen. Het is nog niet duidelijk wanneer Kushner wil beginnen met het politieke onderdeel van zijn plannen.

Palestijnse autoriteiten wezen het voorstel direct van de hand. Zij vinden dat juist politieke maatregelen nodig zijn om het conflict tussen Israël en Palestina op te lossen.

Een vertegenwoordiger van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) noemde de plannen van Kushner „stuk voor stuk abstracte beloften”. Hamas, de militante groepering die in de Gazastrook het bewind voert, liet weten: „Palestina is niet te koop.” Kushner zelf zei daarover tegen Reuters dat hij niet de „deal van de eeuw” wil presenteren aan de Palestijnen, maar de „kans van de eeuw”.