Fraude EU-fondsen

Massale betoging in Praag om aftreden premier Babis

Meer dan honderdduizend mensen hebben zondag in Praag gedemonstreerd om het aftreden te eisen van premier Andrej Babis, die wordt verdacht van fraude met Europese subsidies. Volgens de organisatoren waren er zelfs 250.000 mensen op de been in het Letna-park. Daarmee zou dit het grootste protest in de hoofdstad zijn sinds de fluwelen revolutie in 1989, waarmee het communistische bewind ten einde kwam.

De demonstranten, van alle leeftijden, droegen slogans mee als: „We hebben er genoeg van”, en: „We geven de democratie niet op”. Ook waren er veel Europese vlaggen. Het was vooral een burgerprotest, zonder toespraken van politici.

Op 4 juni gingen al 120.000 Tsjechen de straat op tegen Babis. De kans dat hij echt tot aftreden wordt gedwongen lijkt op het moment klein. Babis’ partij ANO (Actie van Ontevreden Burgers) zit met 78 van de 200 zetels in het parlement. ANO en de Tsjechische Sociaal-democratische Partij regeren met gedoogsteun van de Communistische Partij. Deze alliantie vertoont nog geen tekenen van een breuk.

Door de demonstraties blijft vervolging van de premier wegens fraude, onder andere met Europese fondsen, wel op de agenda. In tegenstelling tot zijn collega’s in Polen en Hongarije heeft de Tsjechische sterke man de rechterlijke macht (nog) niet in de tang. (NRC)