Copa América

Argentinië kwartfinalist na zege op Qatar

Argentinië heeft een blamerende uitschakeling in de groepsfase van de Copa América in Brazilië kunnen voorkomen. De ploeg versloeg zondagavond Qatar in Porto Alegre met 2-0. Als nummer twee van groep B spelen de Argentijnen in de kwartfinales tegen Venezuela in Rio de Janeiro.

Argentinië, dat uit de eerste twee pouleduels één punt haalde, kwam snel op voorsprong. Bassam Al Rawi ging bij het uitverdedigen in de fout. Lautaro Martínez pikte de breedtepass op en schoot in de vierde minuut raak: 1-0.

Argentinië verzuimde daarna meer afstand te nemen van Qatar. Met een sterke individuele actie besliste Sergio Agüero de wedstrijd pas in de 82ste minuut.

Ook Brazilië door

Gastland Brazilië plaatste zich zaterdagavond voor de kwartfinales door in São Paulo met 5-0 te winnen van Peru, dat net als Brazilië vier punten uit twee duels had. Casemiro schoot Brazilië, dat speelde zonder Ajacied David Neres, in de twaalfde minuut op 1-0. Zeven minuten later maakte Roberto Firmino er al 2-0 van. Doelman Pedro Gallese trapte de bal uit tegen de Braziliaan. De keeper zag de bal terugkaatsen tegen de paal, maar Firmino kapte hem vervolgens uit en schoot alsnog binnen.

Everton zorgde met een laag schot voor de 3-0 ruststand. Aanvoerder Dani Alves schoot in de tweede helft van dichtbij de 4-0 binnen. Invaller Willian bepaalde vlak voor tijd met een fraai schot van afstand de eindstand op 5-0. Gabriel Jesus miste diep in blessuretijd nog een strafschop namens Brazilië. (ANP)