Brieven

Brieven 24/6/2019

journalistieke integriteit

Weg met de paranoia!

Het benaderen van journalisten door de AIVD, zoals in AIVD, laat de journalist met rust (19/6), werpt paranoia op in onze samenleving, en dat moeten we niet hebben. Een zwakke geest slaat er snel op door en kan daarmee, in het ergste geval, een gevaar voor zichzelf of zelfs de samenleving worden. Hij zal zijn achterdocht bevestigd zien; en wat dan? Hij vertrouwt zijn buurman niet meer? Het gezag van de ‘DDR’ was mede gestoeld op het bewust creëren van paranoia. Daar moeten wij als land ver weg van willen blijven. Journalisten met een ‘dubbele pet’ kunnen beter bij een detectivebureau gaan werken. Op het publieke toneel horen ze niet meer thuis.

Leeftijdsdiscriminatie

Leve vakmanschap!

Wat een prachtig pleidooi voor gerijpt vakmanschap in Ervaren verpleegkundigen zijn de zuilen van de zorg (20/6) door Gerlinda Mourits. VVD-minister Bruno Bruins moet het schaamrood toch naar de konen stijgen bij het lezen van dit verhaal. Gerlinda Mourits legt de vinger op de breed uitgezaaide problematiek van de leeftijdsdiscriminatie. Alleen al in mijn directe omgeving ken ik tientallen soortgelijke gevallen van vakbekwame mensen van middelbare leeftijd die op grond van allerhande drogredeneringen worden weggepest, of die, indien zonder werk, niet meer aan het werk komen. Hun sollicitatieplicht is een farce die een solliciteerstaking meer dan waard is. Hun afwijzingen zijn maar al te vaak het werk van onbekwame baasjes. ‘Vakmanschap is meesterschap’ was ooit een vaak geciteerde reclameboodschap. Maar dit land spoelt z’n meesterschap door het afvoerputje. Wat een blamage.

Tweede Wereldoorlog

Jeugdherinneringen

Frits Abrahams heeft gelijk: er was wel degelijk sprake van Joods verzet. (Joods verzet was er wel, 14/6) Toen de Duitsers Nederland bezetten dacht vrijwel iedereen dat de gruwelijke berichten die voor 1940 al de ronde deden overdreven waren. Ik als tienjarige aanvankelijk ook: zo slecht kon zelfs een vijand niet zijn. Toen nodigde een schoolvriendje mij uit voor zijn twaalfde verjaardag, tevens afscheidsfeestje; de familie ging verhuizen. Het werd tussen de pakkisten nog heel gezellig: vader Van Coeverden zorgde voor veel vrolijkheid. De schok was dan ook groot toen we dezelfde zomer hoorden dat hij naar Westerbork was gedeporteerd. Daar lukte het hem een aantal medegevangenen te bevrijden, maar zelf werd hij opgepakt en terechtgesteld. Tijdens mijn studie aan het Persinstituut sprak docent geschiedenis Jacob Presser over meer tekenen van Joodse tegenstand; zijn ironie en weemoed zijn mij bijgebleven. Mensen kunnen de werkelijkheid niet aan en kijken weg, met alle gevolgen van dien.

Vaccins

Nocebo effect

Mensen met vaccinatie-angst, die denken dat ze daar ziek van kunnen worden, voelen zich ook niet lekker door het zogenaamde nocebo effect, de tegenhanger van het placebo effect. (Volksgezondheid in gevaar, 20/6) Juist in deze discussie loont het mijns insziens deze verschijnselen te bestuderen en te benoemen.

Correcties en aanvullingen

Discipelen

Bij de aankondiging op de tv-pagina’s van de documentaire De Discipelen – een straatopera van Ramón Gieling (19/6, p. C15) stond een verkeerde foto. Het juiste beeld van het Amsterdams dak- en thuislozenkoor ‘De straatklinkers’ is te zien op https://nrch.nl/7992

Vice Nederland

In Aan geld geen gebrek, wel aan lezers (19/6, p. C3) staat dat Vice Nederland nog nauwelijks video’s plaatst op zijn lokale YouTube-kanaal. Sinds kort komen de Nederlandse video’s (één per week) echter op het wereldwijde kanaal.

Documentaire

In de recensie Greep proberen te krijgen op wegvallen (19/6, p. C6) staat dat de documentaire Ik ben er even niet ook te zien zou zijn op de expositie Mapping the Experience. Dit klopt niet, de film draait alleen in de bioscoop.