Necrologie

Bestseller-auteur over de rijken Judith Krantz overleden

Judith Krantz (1928 - 2019) Haar vrouwelijke personages waren rijk, mooi, gehuld in merkkleding en succesvol. Toch wilden de vrouwen in de romans van bestsellerauteur Judith Krantz vooral een knappe man.

Judith Krantz thuis in Bel Air, Los Angeles in 1990. Foto Deidre Hamill/AP

‘The rich and the beautiful’: daar gingen de boeken van de Amerikaanse bestsellerauteur Judith Krantz over. De auteur van onder meer de verfilmde romans Mistral's Daughter, I'll Take Manhattan en Princess Daisy overleed dit weekend op 91-jarige leeftijd in Bel Air, Los Angeles.

Geboren als oudste dochter in 1928 in New York ging ze op haar zestiende al studeren aan een particulier liberal arts college even buiten Boston. Er was toen weinig aanleiding voor haar om te geloven dat ze schrijver zou worden. Ze haalde zes-minnetjes voor haar fictieopdrachten.

Krantz verkoos dan ook de journalistiek en ging schrijven voor bladen als Cosmopolitan en Good Housekeeping. Haar man probeerde haar telkens over te halen toch fictie te gaan schrijven en dat deed Krantz uiteindelijk: op haar vijftigste schreef ze Scruples (1978) over de werknemers in een boetiek voor de extreem rijken in Beverly Hills. The New York Times herkende er een bestseller in, maar vooral ook een kijkje in de wereld van de rijken: „Hier staat meer inside information in over de modewereld en Hollywood dan je in menig handboek kan vinden.”

Merkwaardig feminisme

Krantz werd er rijk van, miljonair zelfs toen ze twee jaar later met Princess Daisy kwam. Van al haar boeken werden in totaal ruim 85 miljoen exemplaren verkocht, ze werden in meer dan vijftig talen vertaald, volgens Time.

De boeken waren bedoeld om mensen blij te maken, gaf Krantz altijd als antwoord op vragen over het hoe en waarom van haar schrijven. Lezers konden zich bij haar verschuilen in een wereld van rijkdom, luxe en seks. Tegelijkertijd was ze volgens de BBC een feministische contradictie. Enerzijds schetste ze de succesvolle, mooie, goed geklede vrouw. Maar daar stond dan weer tegenover dat al die succesvolle vrouwen als ultieme wens hadden: een rijke vent om veel seks mee te hebben.

Judith Krantz in 1986 Foto Craig T. Mathew/AP

Over seks schreef ze onomwonden – al ver voor alle kleuren grijs en zwart in de sm-romans van E.L. James bestsellers werden – omdat lezers volgens Krantz het liefst gedetailleerde seksscènes lazen: „Ik geloof niet in donder en bliksem. Ik denk dat mensen precies willen weten wat er gebeurt.”

In 1994 gaf Krantz een korte poëticale duiding van haar werk: „Volgens mij zijn er twee dingen waar vrouwen altijd in geïnteresseerd zijn: seks en winkelen. Zijn ze dat niet dan hebben ze een groot deel van het plezier in het leven gemist”.