KPN-storing

Grote KPN-storing verholpen, 112 weer bereikbaar

Door een grote storing bij KPN lag het landelijke noodnummer 112 maandag urenlang plat. Ook het meldkamer van de politie was onbereikbaar. De storing lijkt niet veroorzaakt te zijn door een hack.

Dit blog is gesloten

We sluiten dit blog over de grote KPN-storing van maandag. De storing duurde van 16.00 uur tot circa 19.30 uur. Het noodnummer 112 en de politiemeldkamer waren urenlang onbereikbaar. Volgens KPN lijkt het er niet op dat het incident is veroorzaakt door een hack.

Het is nog onduidelijk wat de storing wél heeft veroorzaakt. Voor zover bekend zijn er geen dodelijke slachtoffers door de onbereikbaarheid van het 112-nummer. Dinsdag zal vermoedelijk meer bekend worden over de gevolgen van de storing.

Lees ook: Alarmnummer 112 blijkt kwetsbaar

'Storing vermoedelijk niet gevolg van hack'

De landelijke KPN-storing is vermoedelijk niet veroorzaakt door een hacker. Dat heeft Joost Farwerck, lid van de raad van bestuur van KPN, maandagavond tegen Nieuwsuur gezegd. Farwerck stelt dat de back-upsystemen om eventuele storingen op te vangen, niet naar behoren werkten. Waarom, is onduidelijk.

Geen signalen van dodelijke slachtoffers door storing

Tot nu toe zijn er geen signalen dat de KPN-storing en de onbereikbaarheid van noodnummer 112 slachtoffers hebben veroorzaakt. Woordvoerders van de verschillende politie-eenheden zeggen desgevraagd deze signalen (nog) niet te hebben. Anderen stellen dat het te vroeg is om een beeld te schetsen van eventuele gevolgen.

De woordvoerders benadrukken dat het goed mogelijk is dat later blijkt dat er toch slachtoffers zijn gevallen. Meerdere voorlichters denken dat dit op zijn vroegst dinsdag naar buiten gebracht zal worden. Het is onduidelijk of dit vanuit de korpsleiding van de politie of vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid zal gebeuren.

De politie heeft ondertussen gemeld dat 112 en 0900-8844 weer volledig in de lucht zijn.

Twitter avatar Politie Politie Nederland De storing is voorbij. 112 en 0900 8844 zijn weer bereikbaar. https://t.co/4CeuatYNop

KPN gaat 'zorgvuldig evalueren'

Een woordvoerder van KPN stelt tegenover de NOS dat het telecombedrijf „zorgvuldig gaat evalueren” hoe de storing heeft kunnen ontstaan. Hij zegt dat KPN niet trots is dat „dit heeft kunnen gebeuren” en dat het bedrijf verschillende back-upsystemen gebruikt. Er zal uitgezocht worden waarom deze vandaag niet naar behoren werkten.

Dit weten we tot nu toe over de KPN-storing

De grote KPN-storing is kort voor 19.30 verholpen. Ook het noodnummer is weer bereikbaar. Dit weten we tot nu toe over de telefoniestoring:

  • Rond 16.00 uur ontstond een grote telefoniestoring bij KPN.
  • Vanuit het hele land kwamen meldingen van onder andere bedrijven, ziekenhuizen en particulieren die niet konden bellen.
  • Zowel de vaste als de mobiele telefonie lag plat. Ook het noodnummer 112 en het telefoonnummer van de politiemeldkamer waren urenlang onbereikbaar.
  • Rond 17.15 uur opende de politie alternatieve noodnummers.
  • De storing zorgde in combinatie met een aanrijding met een persoon voor grote chaos op het Centraal Station van Utrecht. De NS riep op het station te mijden.
  • Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil niet ingaan op de oorzaken van de storing of de risico's die deze heeft gehad op de nationale veiligheid.

Ministerie van Justitie & Veiligheid kan nog niet ingaan op de aard van de storing

Een klein half uur na het bericht dat de landelijke KPN-storing „grotendeels verholpen” is, wil een woordvoerder van het ministerie van Justitie & Veiligheid niet ingaan op de oorzaken van de storing of de risico’s die deze heeft gehad op de nationale veiligheid. „We zijn hier nu hard bezig om dat allemaal uit te zoeken. Ik kan nu nog niet ingaan op de aard van de situatie.”

Ook over de wijze waarop de overheid en alle hulpdiensten zich na het plotselinge uitvallen van de telecommunicatie van KPN hebben georganiseerd – was er een crisisteam? – wil J&V geen uitspraken doen. De ambtenaren van het departement zelf hadden wel onderling contact omdat niet KPN maar Vodafone hun telefoonprovider is.

De enige mededeling die het ministerie rond 20.00 uur wilde doen is het verwijzen naar het bericht op het Twitteraccount van de Nationale Politie dat 112 weer langzaam op gang komt en dat het noodnummer bereikbaar blijft voor spoedgevallen, „tot we zeker weten dat het netwerk weer stabiel is”.

Politie: 112 weer op gang, alternatief noodnummer blijft in de lucht

Ook de politie meldt nu dat noodnummer 112 weer langzaam op gang komt. Het alternatieve noodnummer blijft voorlopig wel bereikbaar voor spoedgevallen.

Twitter avatar Politie Politie Nederland 112 komt weer langzaam op gang. Tot we zeker weten dat het netwerk weer stabiel is, blijft 088-6628240 bereikbaar voor spoedgevallen.

KPN: dienstverlening hersteld

De dienstverlening is volledig hersteld, meldt een woordvoerder van KPN. Alle mobiele en vaste telefonie is weer in de lucht. Ook op Twitter heeft het telecombedrijf bekendgemaakt dat de storing verholpen is:

Twitter avatar KPNwebcare KPN Webcare De telefonieverstoring is verholpen. Je kunt weer van je vaste en mobiele telefoniediensten gebruik maken zoals je van ons gewend bent. Alarmlijn 112 is ook weer bereikbaar.

Storing grotendeels verholpen, 112 weer bereikbaar

De KPN-storing is grotendeels verholpen, zegt een woordvoerder desgevraagd. Het noodnummer 112 zou weer overal in Nederland bereikbaar zijn. KPN onderzoekt momenteel of de andere diensten ook beschikbaar zijn. De oorzaak van de storing is nog altijd onbekend.

Rijkswaterstaat deelt alternatieve noodnummer

Rijkswaterstaat toont het alternatieve noodnummer op de informatieborden boven de snelwegen. Bij gevaarlijke situaties op de snelweg kan het agentschap gebeld worden op 0800-8002.

Twitter avatar RWSverkeersinfo Rijkswaterstaat Verkeersinformatie 📞 | Storing bij 112, dus tonen wij 't alternatieve noodnummer op onze infoborden. Voor de volledigheid: zodra er file ontstaat melden we de actuele reistijd weer. #storing https://t.co/9d05F3ByX1

Politie corrigeert WhatsApp-nummer

De politie heeft het eerder verspreidde WhatsApp-nummer gecorrigeerd. Zij deelde eerder vandaag per abuis een telefoonnummer van De Telegraaf, dat moest dienen als noodnummer. Volgens een werknemer van de krant stroomden er honderden berichten binnen. Het juiste WhatsApp-nummer waarop de politie is te bereiken is 06-10000011.

Twitter avatar telegraaf De Telegraaf Via NL-Alert is door het ministerie van Justitie en Veiligheid een telefoonnummer gecommuniceerd als alternatief noodnummer voor mensen die 112 niet kunnen bereiken, dat hetzelfde is als de Telegraaf WhatsApp-tiplijn. https://t.co/i8KOOWoq4S https://t.co/C9fhjtyML1

Politie verspreidt Whatsapp-nummer van Telegraaf als 'noodnummer'

Het WhatsApp-nummer dat de politie eerder op maandag verspreidde als noodnummer, is in werkelijkheid het WhatsApp-telefoonnummer van De Telegraaf. Het is onduidelijk hoeveel hulpbehoevenden zich bij de krant hebben gemeld.

Hulpverleners en nooddiensten het land in

In alle windstreken zijn meer agenten, brandweerlieden en andere hulpverleners te vinden. Alle politie-agenten in dienst zijn de wijk ingestuurd, de brandweer staat op verschillende plekken met wagens en ook het Rode Kruis heeft zes bussen de straat op gestuurd.

Twitter avatar RodeKruis Rode Kruis In regio Hollands-Midden zijn 6 Rode Kruis-bussen zichtbaar aanwezig in buitengebieden. Spreek de hulpverleners aan als je hulp nodig hebt. Zij staan direct in contact met meldkamer via C2000-netwerk en kunnen hulpdiensten inschakelen als dat mensen zelf niet lukt. #112storing

'Dit kan levens kosten' verzucht een agent in Utrecht

Voor de ING op het grote winkelcentrum in de Utrechtse wijk Overvecht staan een politieauto en een ambulance geparkeerd. Op de ambulance staat een rood telefoontje, met daarachter in blauwe cijfers: 112. Maar dat noodnummer werkt dus niet, verzuchten de twee agenten die het winkelcentrum zijn binnengelopen. „Dramatisch, dit kan levens kosten”, zegt er eentje.

Binnen ligt een vrouw op een van de oranje bankjes van de bank, ze lijkt te zijn bevangen door de hitte. De ambulancebroeders ontfermen zich over haar. Ze krijgt een nat doekje over haar hoofd. Zo'n halfuur eerder gaf de vrouw zelf aan zich niet goed te voelen, vertelt een jonge bankmedewerker die anoniem wil blijven. Hij wilde 112 bellen, maar dat nummer werkte niet. Vervolgens heeft hij in een groepsapp om hulp gevraagd: welk nummer moest hij dan bellen om een ambulance naar de bank te krijgen?

Hij krijgt allerlei nummers, maar die werken allemaal niet. Bij het vijfde nummer is het raak: de medewerker krijgt iemand aan de lijn en twee minuten later is de ambulance er. Het heeft ruim tien minuten geduurd voordat hij contact kreeg. Schrikken, zo zegt hij. „We zijn toch erg afhankelijk van zo'n telefoonnummer.”

Met de door hitte bevangen vrouw lijkt het wat beter te gaan. Ze kan weer zitten en haar moeder is gearriveerd. De politie ontfermt zich meteen ook over een man die voor de bank in zijn invalidenwagentje zit. Zijn neus ligt op het stuur. Ook hij lijkt het warm te hebben. „Ik zou lekker naar huis gaan”, zegt een van de twee politiemensen tegen hem. „En ik zou voldoende water gaan drinken.”

En weg zijn ze weer, op naar de volgende melding.

Grapperhaus: houd media in de gaten

Volgens minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) wordt er „met man en macht gewerkt” aan een oplossing voor de landelijke KPN-storing. De minister zegt direct contact te hebben met de directie van het telecombedrijf. Hij roept mensen op de alternatieve noodnummers te gebruiken en „nationale en regionale media in de gaten te houden”.

Storingskaart

De website allestoringen.nl houdt een overzicht bij over alle meldingen die binnenkomen over KPN. Op deze kaart is te zien dat de meldingen uit alle delen van het land komen.

Alle meldingen over KPN. Screenshot allestoringen.nl

'Doodgewone zomeravond in Rotterdam'

NRC-redacteur Eppo König is in Rotterdam en merkt weinig van de KPN-storing. Wel ontving deze maaltijdbezorger een stuk minder bestellingen dan normaal.

Twitter avatar e_konig Eppo König In Rdam lijkt het vooralsnog een doodgewone, tropische zomeravond - ondanks de grote KPN-storing. Geen blauw op straat te zien, soms rolt een ambulance voorbij. Maaltijdbezorger Berat Gunes heeft vandaag wel pas drie á vier bestellingen gehad; normaal is dat het dubbele, zegt hij https://t.co/U0X75BAVze

Chaos op Utrecht Centraal

Van en naar Utrecht Centraal rijden sinds maandagmiddag veel minder treinen, onder meer vanwege een aanrijding met een persoon. De situatie wordt volgens de NS verergerd door de KPN-storing. Vanwege de drukte die op het station is ontstaan, raadt het spoorwegbedrijf reizigers aan het station voorlopig te mijden. Op Twitter delen reizigers foto's van een afgeladen stationshal:

Twitter avatar lieskaptein Lisette Kaptein Mega verstoring op #UtrechtCS 😔 #geentreinennaarhetzuiden @NS_online Komen er bussen? Met airco graag 😇 https://t.co/8A2BTKZIsc

Verwarring over NL-Alert, politie maant tot kalmte

De politie krijgt een „groot aantal onnodige telefoontjes” binnen over het NL-Alert. Zij benadrukt dat de opengestelde telefoonnummers uitsluitend voor spoed bedoeld zijn. Eerder op de dag ontstond verwarring over de NL-Alerts, omdat niet iedereen de noodmeldingen heeft ontvangen.

Noodnummer gas- en elektriciteitsstoringen uit de lucht

Ook het landelijk noodnummer voor gas- en elektriciteitsstoringen is uit de lucht. Dat meldt Netbeheer Nederland op Twitter. De instantie raadt aan de netbeheerder te bellen in het geval van nood. Op de site zijn telefoonnummers te vinden van alle beheerders.

Twitter avatar netbeheerNL Netbeheer Nederland Het landelijk noodnummer voor gas- en elektriciteitsstoringen is tijdelijk onbereikbaar. Gaslucht of urgente storing? Zo kunt u het melden: https://t.co/eZx3FFHKD6

Politie ook bereikbaar via WhatsApp

De politie is ook bereikbaar via WhatsApp. In een NL-Alert staat dat de politie via de chatdienst bereikbaar is op het nummer 06-13650952. Eerder op de dag werd het nummer 088-6628240 al beschikbaar gesteld als vervanger voor 112.

Update 19.18: Het WhatsApp-telefoonnummer dat verspreid is, blijkt van De Telegraaf te zijn. Het juiste nummer waarop de politie te bereiken is, is 06-10000011.

Storing ontstond rond 16.00 uur, eindtijd onbekend

De storing begon maandagmiddag rond 16.00 uur. De eindtijd is nog altijd onbekend. KPN stelt op Twitter dat de „prioriteit ligt bij het zorgen voor een oplossing”. De klantenservice van de provider ligt ook plat, KPN is bereikbaar via de chat en sociale media-kanalen.

'Gebrek aan overzicht bij 112'

Burgers ontvingen maandag een NL-alert, de politie deed oproepen om noodgevallen via sociale media bekend te maken en mensen konden op straat rondrijdende agenten en ambulances aanspreken: nadat maandagmiddag noodnummer 112 uitviel werd voor burgers direct duidelijk gemaakt wat ze wél moeten doen bij een noodsituatie.

Die „brede communicatie” lijkt een direct gevolg van de 112-storing in 2012. Naar aanleiding van die storing deden de Inspectie Justitie en Veiligheid en het Agentschap Telecom onderzoek naar de stabiliteit van het noodnummer. Zij constateerden toen onder meer dat het voor burgers onduidelijk was wie en wat ze wél konden bereiken in het geval een storing. Toenmalig Justitie-minister Ivo Opstelten (VVD), verantwoordelijk voor 112, nam de aanbeveling over en scherpte procedures aan.

De onderzoekers constateerden destijds dat het 112-systeem grotendeels werkte, maar wel gekenmerkt werd door „een gebrek aan overzicht, sturing en regie”. Soms was het voor betrokken organisaties onduidelijk dat er een storing was. De minister van Justitie moest daarom voortaan de regie krijgen, onder meer door met alle betrokken partijen structureel te overleggen over de stabiliteit van het noodnummer. Dat moest de samenwerking tussen de partijen verbeteren.

Rustig bij brandweerkazerne Amsterdam

Bij de brandweerkazerne aan de Marnixstraat in Amsterdam is er tegen 18.00 uur nog niemand langs geweest die om hulp vroeg. De brandweermannen waren op dat moment rustig aan het koken. Ook bij het politiebureau aan de Amsterdamse Lijnbaansgracht was het rustig.

112 onbereikbaar door KPN-storing

Het noodnummer 112 is maandag niet bereikbaar vanwege een landelijke netwerkstoring bij KPN. Ook het meldkamernummer van de politie (0900-8844) is niet bereikbaar. KPN zegt aan een oplossing te werken, de telecomaanbieder weet nog niet hoe laat de storing verholpen zal zijn. Het is onduidelijk wat de oorzaak is.

De politie heeft maandagmiddag bekendgemaakt dat er twee alternatieve noodnummers beschikbaar zijn. Mensen in nood kunnen in plaats van 112 bellen naar 088-6628240. De meldkamer van de politie is bereikbaar op 088-9659630. Ook is in sommige regio’s een NL-Alert verspreid, waarin wordt opgeroepen bij spoed naar een lokaal alarmnummer te bellen. In Amsterdam is dit 020-6212121.

Lees ook ons nieuwsbericht: 112 niet bereikbaar door KPN-storing, alternatieve noodnummers
[/up]