Weer megademonstratie in Praag tegen premier Babis

Meer dan honderdduizend mensen protesteerden zondag voor het afzetten en vervolgen van de Tsjechische premier Andrej Babis.

Een vrouw met een Tsjechische vlag kijkt uit over Letna park, waar meer dan honderdduizend demonstranten waren.
Een vrouw met een Tsjechische vlag kijkt uit over Letna park, waar meer dan honderdduizend demonstranten waren. Foto Michal Cizek/AFP

Voor de tweede keer deze maand hebben zondagavond meer dan honderdduizend mensen in Praag gedemonstreerd tegen de Tsjechische premier Andrej Babis. Volgens de organisatie zelf waren er 250.000 mensen op de been. Dit cijfer kon niet onafhankelijk worden bevestigd. Daarmee zou het gaan om het grootste protest in de hoofdstad sinds de fluwelen revolutie in 1989, waarmee het communistische bewind ten einde kwam. De demonstranten willen dat Babis aftreedt en dat hij wordt vervolgd voor fraude met Europese subsidies.

„Treedt af”, „We hebben er genoeg van”, „We geven de democratie niet op”, was te lezen op de vlaggen van de demonstranten in Letna-park. Ook waren er veel Europese vlaggen te zien. Zowel jongeren als ouderen en ouders met kinderen sloten zich aan bij de actie.

In de afgelopen weken werd al meerdere keren geprotesteerd tegen Babis. Net als de voorgaande acties verliep de demonstratie in Letna-park zondag vreedzaam.

Kans op aftreden klein

De kans dat Babis ook echt tot aftreden zal worden gedwongen lijkt op het moment nog klein. In Tsjechië wonen 10,7 miljoen mensen en de premier heeft onder de bevolking ook veel steun. Babis’ partij ANO (Actie van Ontevreden Burgers) zit met 78 van de 200 zetels in het parlement.

ANO en de Tsjechische Sociaaldemocratische Partij vormen de regering met gedoogsteun van de Communistische Partij. Deze alliantie vertoont nog geen tekenen van een breuk. De demonstranten daarentegen zijn aanhangers van de oppositie - zoals de Piratenpartij, die 22 zetels heeft in het parlement. Zondag was echter vooral een burgerprotest. Er stonden geen toespraken van politici op het programma, meldt persbureau Reuters.

De demonstraties zorgen er wel voor dat de vervolging van de premier wegens fraude op de agenda blijft, aldus NRC-correspondent Emilie van Outeren:

Twitter avatar ecvano Emilie van Outeren Wat protesten #Praag iig wél bereiken: druk hoog houden op justitie om Babis te vervolgen voor fraude met EU-geld. Itt tot in Polen en Hongarije heeft de strongman in Tsjechië de rechterlijke macht (nog) niet in de tang https://t.co/4S7wUBEE7w

Op 4 juni trokken de Tsjechen ook al in grote getale de straat op tegen de premier. Bij die protesten waren zo’n 120.000 mensen aanwezig. Dit najaar is het dertig jaar geleden dat de fluwelen revolutie plaatsvond. Verwacht wordt dat er in de aanloop naar dit jubileum nog meer grote protesten zullen plaatsvinden.