Trump kondigt extra sancties aan tegen Iran

De president wil de economische druk op Iran opvoeren, maar zei erbij dat militaire actie „altijd op tafel ligt”.

De Amerikaanse president Donald Trump spreekt zaterdag bij het Witte Huis in Washington met de media voor zijn vertrek naar het presidentiële buitenverblijf Camp David.
De Amerikaanse president Donald Trump spreekt zaterdag bij het Witte Huis in Washington met de media voor zijn vertrek naar het presidentiële buitenverblijf Camp David. Foto Saul Loeb / AFP

De Amerikaanse president Donald Trump wil met ingang van maandag strengere sancties instellen tegen Iran om het land ervan te weerhouden een kernwapen te ontwikkelen. Dat heeft hij zaterdag gezegd, meldt persbureau Reuters.

Trump wil de economische druk op Teheran opvoeren om Iran te bewegen van koers te veranderen, maar zei erbij dat militaire actie „altijd op tafel ligt”.

Lees ook: Trump noemt geplande vergeldingsactie ‘niet proportioneel’

Donderdag zag Trump af van een militaire actie tegen Iran uit vergelding voor het neerhalen van een Amerikaanse drone bij de Straat van Hormuz. Volgens de VS vloog het onbemande toestel in het internationale luchtruim; Teheran herhaalde zaterdag dat de drone boven Iraans grondgebied vloog. De VS voerden die dag wel een cyberaanval uit, meldt persbureau AP zondag. De aanval moest luchtafweersystemen van de revolutionaire garde uitschakelen.

Trump gaf zaterdag aan dat zijn regering de voorkeur geeft aan een diplomatieke uitweg uit de crisis. Bij zijn vertrek van het Witte Huis naar het presidentiële buitenverblijf Camp David zei de president dat hij openstond voor een spoedige deal met Iran. Volgens hem zou dat de economie van Iran, die sterk te lijden heeft onder de herinvoering van sancties door de VS, ten goede komen.

Later schreef hij op Twitter: „We stellen maandag grote aanvullende sancties in tegen Iran. Ik kijk uit naar de dag dat sancties tegen Iran kunnen worden opgeheven, en zij weer een productieve en welvarende natie kunnen worden.”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Iran cannot have Nuclear Weapons! Under the terrible Obama plan, they would have been on their way to Nuclear in a short number of years, and existing verification is not acceptable. We are putting major additional Sanctions on Iran on Monday. I look forward to the day that…..

Zowel Trump en Iran hebben gezegd niet uit te zijn op oorlog. Maar Iran heeft gewaarschuwd voor een „verpletterende” reactie als het land wordt aangevallen. „Iran zal stevig optreden tegen elke agressie of dreigement van Amerika”, aldus een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag tegen het persbureau Tasnim.

Het ministerie ontbood zaterdag een vertegenwoordiger van de Verenigde Arabische Emiraten, omdat de Amerikaanse drone vanuit dat land was opgestegen, meldt persbureau Fars.

Spanningen sterk opgelopen

Spanningen in de regio zijn sterk opgelopen sinds Trump vorig jaar aankondigde dat de VS uit het nucleaire akkoord tussen Iran en zes grote landen zouden stappen en sancties tegen Iran herinvoerden. Economische sancties waren opgeheven volgens de deal, bereikt onder Trumps voorganger Barack Obama, in ruil voor beperking van het Iraanse nucleaire programma door Teheran.

Iran heeft gedreigd het akkoord te zullen verbreken als de Europese ondertekenaars er niet in slagen het te redden door Iran af te schermen van Amerikaanse sancties. Kamal Kharrazi, oud-minister van Buitenlandse Zaken en regeringsadviseur herhaalde die stelling zondag. Vorige week liet Teheran weten op korte termijn meer lichtverrijkt uranium op voorraad te hebben dan volgens de deal is toegestaan.