Thuisland Frankrijk verslaat Brazilië na verlenging

De Franse aanvoerster Amandine Henry zorgde in de 106e minuut voor de verlossende 2-1. Daarmee is de rol van de Braziliaanse vedette Marta uitgespeeld.

De Braziliaanse Cristiane in actie tegen tegen de Française Griedge Mbock Bathy.
De Braziliaanse Cristiane in actie tegen tegen de Française Griedge Mbock Bathy. Foto Srdjan Suki/EPA

De Franse voetbalvrouwen hebben in een spannende maar niet al te goede achtste finale-wedstrijd het Brazilië van sterspeelster Marta met 2-1 verslagen. Daar was een verlenging voor nodig. Na negentig minuten spelen was het nog 1-1.

In de eerste helft werd niet gescoord, maar zes minuten na rust gleed Valérie Gauvin na een vloeiende aanval de openingstreffer binnen in het goedgevulde stadion in Le Havre. Iets meer dan tien minuten later tekende de Braziliaanse Thaisa voor de gelijkmaker.

Frankrijk
2
Brazilië
1
Gauvin
52’
Thaisa
63’
Henry
106’

In het restant van de reguliere speeltijd werd niet meer gescoord en ook in de eerste helft van de verlenging niet, ondanks een enorme kans voor Brazilië. Maar direct na aanvang van de tweede helft van de verlenging zorgde aanvoerster Amandine Henry via een intikker uit een vrije trap voor de verlossende 2-1. Brazilië wist daarna geen echt slotoffensief te ontketenen en is daardoor uitgeschakeld.

Frankrijk neemt het in de kwartfinale op tegen de winnaar van het duel tussen het zwaar favoriete Verenigde Staten en Spanje. Eerder op de dag bereikt Engeland ook al de kwartfinale door in een tumultueus duel Kameroen met 3-0 te verslaan.

Einde tijdperk Marta?

Door de uitschakeling van Brazilië is ook de 33-jarige vedette Marta uitgespeeld. Met een emotionele speech recht in de camera na afloop van de wedstrijd moedigde Marta de andere speelsters aan hun stinkende best te doen, omdat ze het in de toekomst zonder haar en andere veteranen moeten stellen.

“Het gaat om het meer willen. Om meer trainen. Om meer voor jezelf zorgen [...] Lijd aan het begin, zodat je aan het eind kan lachen.”

Marta zinspeelde daarmee op het naderende einde van haar interlandcarrière. Ze werd nooit wereldkampioen, maar is met zeventien treffers in totaal wel topscorer aller tijden op WK-eindrondes, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. De Braziliaanse sterspeelster maakte op vijf WK’s minstens één goal.

Lees ook: Pelé in een rok? De Braziliaanse Marta is veel meer