Recensie

Recensie Muziek

Rapduo Oshun gooit het publiek na dertig minuten alweer uit het ruimteschip

Hiphop De twee jonge vrouwen van Oshun rappen over ‘self love’, afrofuturisme en Afrikaanse spiritualiteit. Het lijkt na een te kort concert vooral effectbejag.

Foto Lisa Terry

Het New Yorkse rapduo Oshun bewees zichzelf en vooral het publiek vrijdag in de EKKO in Utrecht een slechte dienst door er na een halfuur alweer mee op te houden. Het was nergens voor nodig, want met een recent album op de plank hebben de twee vrouwen die al een paar jaar als veelbelovend te boek staan voldoende sterk materiaal. Minus de introductie van de dj en de obligate praatjes over de juiste uitspraak van Utrecht, bleef er in EKKO slechts twintig minuten muziek over.

Dat wat er wel te horen was, klonk inderdaad veelbelovend. Oshun laveert tussen dromerige neosoul en de kale New Yorkse hiphop. Lauryn Hill en Erykah Badu zijn overduidelijke inspiratiebronnen. De twee rappers ondersteunen elkaars met zangerige, maar niet al te zuivere, zinnen. Hun dj Proda maakt spannende beats en zorgt voor veel tempowisselingen. ‘Blessings on Blessings’ en ‘Solar Plexus’ zijn daar prachtige voorbeelden van, de songs zitten vol ideeën.

Het album ‘Bittersweet vol. 1’ van Oshun.

Maar zowel de beats als de raps komen nooit echt tot een uitbarsting. Zodra euforie, agressie of chaos binnen handbereik komen, wordt het tempo teruggeschroefd naar de veilige kalmte. Bij het van wiet doordrongen dub-liefdesliedje ‘Burn’ klopt dat, maar op andere momenten voelt het onbevredigend, zeker in zo’n kort tijdsbestek.

Thandi en Niambi dragen gezichtsverf en lenzen die van hun ogen sterren maken. Als act wil Oshun een verhaal vertellen waarin afrofuturisme en Afrikaanse spiritualiteit centraal staan. Ze presenteren zich graag als zelfbewuste vrouwen die hun plek claimen. Niet voor niets vernoemen ze zich naar de liefdesgodin van de West-Afrikaanse Yoruba. In de zes liedjes die het concert duurde, lag de nadruk op het vinden van rust in een jachtige wereld. Maar wie zich er muzikaal zo snel van afmaakt, laadt de verdenking van effectbejag op zich. De dj beloofde het publiek in Utrecht bij aanvang nog dat Oshun hen zou meenemen in een ruimteschip naar Oshuniverse. Dat ligt blijkbaar ergens ter hoogte van Nieuwegein. Na een korte reis, werden de passagiers hardhandig van boord geduwd.