Raad voor het Openbaar Bestuur: verlaag stemgerechtigde leeftijd

Stemrecht

Haal de kiesgerechtigde leeftijd van 18 jaar uit de Grondwet, zodat geëxperimenteerd kan worden met stemrecht voor zestienjarigen bij lokale en provinciale verkiezingen. Dat staat in een advies van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB), een onafhankelijk adviesorgaan van de regering en het parlement, dat deze maandag wordt gepresenteerd. De ROB ziet in de verlaging een manier om de politieke betrokkenheid van jongeren te vergroten. Het CBS onderzocht begin dit jaar dat 4 op de 10 Nederlandse jongeren tussen de 15 en 18 tamelijk tot zeer geïnteresseerd is in politiek. Dat is, afgezet tegen de cijfers uit vergelijkbare landen, laag.

Lees ook het achtergrondverhaal: ‘Puber moet kunnen stemmen’

Uit het onderzoek van de ROB blijkt dat in landen waar zestienjarigen al mogen stemmen de politieke betrokkenheid onder die groep groeide.

De ROB benadrukt in het advies dat de verlaging wel samen moet gaan met een andere manier van burgerschapsonderwijs. Nu wordt dat in de bovenbouw van de middelbare school pas aangeboden, de ROB adviseert daar op jonge leeftijd al mee te beginnen. Ook zou het meer gericht moeten zijn op de ontwikkeling van democratische vaardigheden en geïntensiveerd moeten worden op het vmbo- en mbo-onderwijs.

Om de kiesgerechtigde leeftijd te verlagen is een grondwetswijziging nodig.

Interview Sarah de Lange pagina 7