Aanhoudingen bij onderbroken Pegida-betoging

Een tiental Pegida-aanhangers wilde flyeren bij een moskee in Eindhoven, maar dat werd door de politie onderbroken. Ten onrechte werden twee journalisten ook aangehouden.

Pegida-voorman Edwin Wagensveld wordt afgevoerd. Pegida-aanhangers werden aangehouden toen zij op weg waren naar de Al-Fourqaanmoskee om folders uit te delen.
Pegida-voorman Edwin Wagensveld wordt afgevoerd. Pegida-aanhangers werden aangehouden toen zij op weg waren naar de Al-Fourqaanmoskee om folders uit te delen. Foto Niels Wenstedt/ANP

Pegida-aanhangers die zaterdag in Eindhoven wilden flyeren bij een moskee in de stad, zijn in de middag aangehouden door de politie. De manifestatie is afgebroken. De leden van de anti-islamorganisatie werden belaagd door een groep jongeren, beschrijft het Eindhovens Dagblad. De politie bevestigt dat er aanhoudingen zijn verricht.

De flyeractie van Pegida was eerder door burgemeester John Jorritsma verboden. Volgens persbureau ANP was een tiental flyeraars zaterdag toch onderweg naar de Al-Fourqaanmoskee. In de Frankrijkstraat, enkele straten van de moskee verwijderd, ontstond een oproer met buurtbewoners. Zij zouden de Pegida-demonstranten hebben bekogeld met stenen.

Volgens NRC-redacteur Lotfi El Hamidi, toen aanwezig in de straat, werden de Pegida-aanhangers opgehouden door „tientallen buurtjongeren”. Een politiewagen die arriveerde werd volgens hem „massaal” bekogeld met eieren, waarbij ook aanwezige journalisten werden geraakt. Veel jongeren renden weg. Daarna werden de betogers, onder wie Pegida-leider Edwin Wagensveld, weggevoerd door de politie. Of hij is aangehouden, is nog niet duidelijk.

Wel zijn bij het politie-ingrijpen ‘s middags twee journalisten van persbureau ANP aangehouden. De politie vermoedde dat zij ook aanhangers van Pegida waren, maar zij waren voor de persdienst aan het werk in Eindhoven, zoals ANP zelf meldt. De twee journalisten zijn rond 17.00 uur op zaterdag vrijgelaten en kregen excuses van de politie.

Meer demonstraties

De actie van zaterdag is niet de eerste van Pegida in Eindhoven. Al enkele weken probeert de organisatie een vergunning te krijgen voor een demonstratie in het stadsdeel Woensel, bij de Al-Fourqaanmoskee. Die is vaker geweigerd door Jorritsma. Vorige zaterdag liep een betoging uit de hand en raakten betogers en tegendemonstranten slaags met elkaar. Wagensveld werd daarbij ook aangevallen en werd daarna door de politie in veiligheid gebracht.

Komende maandag kan Pegida demonstreren Eindhoven, daarvoor hebben ze wel een vergunning. De leden kunnen dan actievoeren op het Stadhuisplein in het centrum van de stad, een plek die door de burgemeester is toegewezen. Een woordvoerder van Jorritsma laat weten dat de vergunning, die vrijdag werd uitgegeven, nog altijd van kracht is.